Nem sikerült a tavalyi év a nyugdíjpénztáraknak

Vágólapra másolva!
Nagyok a pénztárak közötti hozamkülönbségek, de a legtöbb portfólió infláció alatt teljesített 2011-ben. A befektetéseket a részvénypiacok tavalyi gyenge teljesítménye húzta le.
Vágólapra másolva!

Tavaly a hazai magánnyugdíjpénztárak átlagosan mínusz 2,87 százalékos hozamot értek el a pénztári vagyon befektetésén, szemben a 3,9 százalékos decemberi, éves összehasonlítású inflációs rátával - derült ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szerdán publikált összesített adataiból.

Az átlagos negatív teljesítmény mögött lényeges különbségek vannak pénztáranként is, de főleg a különböző összetételű befektetési portfóliónként. A legkevésbé kockázatos, tipikusan állampapírba és bankbetétbe fektető portfóliók vagyonnal súlyozott átlagos nettó hozama 4,16 százalék volt, az úgynevezett kiegyensúlyozott (kötvénybe és részvénybe vegyesen fektető) portfólióké mínusz 0,12 százalékos, a főként részvényekből összeállított növekedési portfóliók hozama pedig mínusz 3,89 volt 2011-ben.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly éves szinten 0,98 százalék nettó átlaghozamot értek el. A részletes nyugdíjpénztári hozamadatok itt érhetők el.

A tízéves teljesítmény jobb

A PSZÁF az egyes pénztárak nettó hozamrátái és azok referenciahozamai mellett idén is közzétette a tízéves teljesítményeket is: a 2002-2011 közötti átlagos éves hozamokat, illetve az egyes piaci szereplők elmúlt tíz évi vagyonnövekedési mutatóit (ez utóbbi a pénztártagok egyéni számlájának átlagos hozamát jellemzi).

A tízéves átlagos hozamok minden magánpénztár szinte minden portfóliója esetében meghaladják az 5,08 százalékos tízéves átlagos inflációt, azonban a tízéves vagyonnövekedési mutató sok pénztárnál elmarad ettől, vagyis negatív reálhozamot eredményez az egyéni számlákon.

Élen a Honvéd és az Életút

Ha csak a magánnyugdíjpénztárak tavalyi hozamait vizsgáljuk, akkor óriási eltéréseket tapasztalhatunk. A klasszikus portfóliók között a legmagasabb hozamot, 7,5 százalékot a Honvéd nyugdíjpénztár érte el, a legalacsonyabbat (1,29 százalék) pedig az Aranykor magánpénztár. A kiegyensúlyozott portfóliók versenyében 8,54 százalékkal az Életút végzett az első helyen, az utolsón pedig az ING mínusz 1,38 százalékos teljesítménnyel. A tagok többségének a vagyona a növekedési portfólióban van, ezek tavalyi rangsorát szintén az Életút vezeti 8,96 százalékos hozammal. Az utolsó helyen az OTP magánpénztár végzett mínusz 7,89 százalékos hozammal.