Fellegi: Nem játszik török kártyát Magyarország

2012.03.16. 19:11

Közeledett Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) álláspontja abban, hogy főleg a gazdasági-pénzügyi kérdésekről kell egyeztetni - jelentette ki pénteken a Washingtonban tárgyaló Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter. Szerinte Magyarország minél előbb szeretné elkezdeni a hivatalos tárgyalásokat az Európai Unióval és az IMF-fel, és nem húzza az időt, mint korábban Törökország.

"Magyarország nem húzza az időt, nem játszik török kártyát, ahogy itt, Washingtonban fogalmaznak, hanem teljesen egyértelműen arra törekszik, hogy a tárgyalások minél hamarabb elkezdődjenek és sikeresen végződjenek. Ez a piac érdeke, ez az ország érdeke, ez a lakosság, ez a magyar emberek érdeke" - mondta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, aki az elmúlt két napban az amerikai fővárosban informális megbeszéléseket folytatott az IMF illetékeseivel.

A "török kártya" kifejezés arra utal, hogy a török kormány korábban IMF-egyezmény lehetőségének lebegtetésével igyekezett javítani az ország tőkepiaci megítélésén, de hivatalosan sosem kérte a tárgyalások megkezdését.

A nemzetközi szervezetekkel folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az IMF-nél Reza Moghadammal, az IMF európai főosztályának igazgatójával, Willy Kiekensszel, az IMF igazgatótanácsának tagjával és Christoph Rosenberggel, az IMF magyarországi tárgyalódelegációjának vezetőjével találkozott. Az egyeztetés arról folyt, hogy mikor és milyen feltételekkel lehet majd elkezdeni a tárgyalásokat az elővigyázatossági hitel-megállapodásról.

Fellegi Tamás azt mondta: "az álláspontok jelentősen közeledtek. Azt tudom mondani, hogy feltétlen az egyetértés közöttünk abban, hogy egy gazdasági-pénzügyi csomagról folynak az egyeztetések, tehát az IMF sem érdekelt semmilyen olyan politikai természetű feltételrendszerben, ami akadályozza, hogy a tárgyalások a gazdasági-pénzügyi kérdésekben elkezdődjenek".

"Mi azt gondoljuk, hogy a feleknek egyértelműen a gazdasági, a gazdasági-kormányzási kérdésekre kell koncentrálniuk, és a jelen helyzetben úgy ítéljük meg, hogy a szükséges kompromisszumos lépések a kötelezettségszegéssel kapcsolatban megtörténtek, tehát a mi részünkről nincs akadálya annak, hogy a tárgyalások elkezdődjenek" - mondta Fellegi Tamás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK