Meghalt a Red Bullt feltaláló milliárdos

red bull energia ital
Vágólapra másolva!
Elhunyt a Red Bull energiaital készítője, Csaleo Juvidja, a világ 205. leggazdagabb embereként számon tartott thaiföldi milliárdos. Az energiaitalt eredetileg Karting Dengnek hívták, és Csaleo a hetvenes években keverte ki.
Vágólapra másolva!

Meghalt Csaleo Juvidja (Chaleo Yoovidhya) thaiföldi milliárdos, a Red Bull energiaital megalkotója, a márka egyik felépítője. A nyolcvanas éveiben járó férfit szülőföldjén, Thaiföldön érte a halál szombaton - jelentette a helyi sajtó a thaiföldi italgyártók szövetségének közlésére hivatkozva. A Forbes magazin milliárdoslistáján Csaleo a 205. leggazdagabb ember 5 milliárd dollárnyi vagyonnal, a férfi 80 éves volt. Ám thai források szerint 1923 augusztusában született, azaz idén 88 éves lenne.

A kínai apától és thai anyától született gyermek nagy szegénységben nőtt fel, családja gyümölcsöt és kacsát árult, hogy fenntartsák magukat. Csaleo az 1960-as években hozta létre kicsiny gyógyszeripari cégét, amely egy évtizeddel később megalkotta a Karting Deng, azaz angolul a Red Bull nevű energiaitalt.

Forrás: AFP/Guillaume Baptiste
Karting Dengnek is hívhatnák

Az ital kezdetben a gépkocsivezetők körében vált népszerűvé, de helyi termék maradt. Csaleo találkozott Dietrich Mateschitz osztrák vállalkozóval, akivel a 80-as évek közepén nemzetközi céget hozott létre. Az osztrák férfi úgy ismerte meg az italt, mint a jet leg hatásos ellenszerét. Ketten közösen módosítottak az eredeti recepten, mielőtt megalapították a nemzetközi Red Bull márkát. A két férfi nagyjából fele-fele arányban birtokolja a céget, amely ma már többmilliárdos tételben gyártja a népszerű energiaitalt.

Bár Csaleo hazájának harmadik leggazdagabb embere volt, a Nation helyi napilap szerint mindig is kerülte a nyilvánosságot, az elmúlt 30 évben egyetlen egy interjút, nyilatkozatot sem adott a sajtónak. A thaiföldi kormány egészségügyi bizottságának tagja, a kormányfő tanácsadója volt.