A minisztérium szerint az EU miatt késik a vörösiszap sújtotta gazdák támogatása

Vágólapra másolva!
Többször is újabb információkat kért az Európai Unió a vörösiszap sújtotta gazdák egymilliárd forintos támogatása miatt, ezért nem tudott még pénzt utalni a Vidékfejlesztési Minisztérium az érintetteknek.
Vágólapra másolva!

Brüsszel eddig összesen háromszor kért kiegészítő információkat arról, hogy a vörösiszap-katasztrófa által sújtott agrárvállalkozások milyen támogatást kapnak a magyar kormánytól, ezért késik a gazdák támogatása - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium hétfőn. A közlemény szerint Magyarország addig nem fizetheti ki a támogatást, amíg az Európai Bizottság azt jóvá nem hagyta.

A minisztérium az előzetes kárfelmérések alapján több mint egymilliárd forint támogatást kíván nyújtani annak a mintegy 70-90 mezőgazdasági termelő és halgazdálkodási tevékenységet folytató vállalkozásnak, amelynél kárt okozott a vörösiszap-katasztrófa.

A közlemény szerint az Európai Uniónak két hónap áll rendelkezésére, hogy döntsön a kifizetések jóváhagyásáról vagy újabb kiegészítő információkat kérjen az ügyről. A hivatal eddig a megadott határidőt betartva háromszor kért újabb adatokat. A kérdések elsősorban a hazai jogszabályok részleteire és a támogatások számítási szabályaira vonatkoztak. Magyarország a válaszokat rendre jóval a megadott határidő előtt elküldte az Európai Bizottsághoz - áll a közleményben.