Demján cége kivonult Moszkvából

2012.03.19. 15:51

Orosz lapértesülés szerint a TriGránit évek óta nem tudott egyeztetni a főpolgármesteri hivatallal a moszkvai Mozaik bevásárlóközpont építéséről, ezért kiszállt az építkezésből.

A TriGránit kivonult moszkvai projektjéből, a Mozaik bevásárlóközpontból - adta hírül a Kommerszant című orosz üzleti-politikai napilap hétfőn.

A magyar befektető ígérete az 5 milliárd eurós oroszországi ingatlanberuházásokról gyakorlatilag nem valósult meg - írja a lap, amely úgy értesült, hogy a TriGránit részesedését a Mozaik bevásárlóközpontban Pjotr Sura, az RGI International nevű cég társtulajdonosa vette meg körülbelül egy hónapja.

A befolyásos üzleti-politikai napilap emlékeztet arra, hogy a TriGránit 2007-ben került az orosz piacra, a Gazprombank-Invest céggel együtt 5 milliárd eurós kereskedelmi ingatlanberuházást tervezett megvalósítani Krasznodarban, Moszkvában és Szentpéterváron. Később a magyar cég 2-3 milliárd dollárt szeretett volna invesztálni egy 28 hektáros szentpétervári raktárterületen, de a válság miatt a terv meghiúsult. 2008-ban sikertelen tárgyalásokat folytattak a vityebszki pályaudvar körüli terület beépítéséről. Abban az évben szerzett a TriGránit 50 százalékos részesedést a 134 ezer négyzetméteres Mozaik bevásárlóközpontban. Ez lett volna az első moszkvai beruházása.

A TriGránit azzal az indokkal vonult ki, hogy a projektet a mai napig nem egyeztették a moszkvai főpolgármesteri hivatallal. Mint a Kommerszant írja, Moszkvában 2010-ben megváltoztak a játékszabályok a beruházók számára. Szergej Szobjanyin - aki akkor váltotta Jurij Luzskovot az orosz főváros élén - leállította a tömeges építkezéseket, és bejelentette, hogy felülvizsgálják a korábban engedélyezett projekteket.