Matolcsy: Bezártunk egy pénzkiáramlási kiskaput

Vágólapra másolva!
Matolcsy György a múlt héten arról írt, hogy több ezer milliárd forint áramlik ki az országból, most pedig egy képviselői kérdésre azt válaszolta, hogy van olyan kiskapu, amelyet már be is zártak.
Vágólapra másolva!

"Ezt a kiskaput bezártuk" - írta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy képviselői kérdésre arról, hogy a kormány hogyan akadályozta meg a külföldi tulajdonban lévő társaságok egyik pénzkiviteli eszközét. A miniszter szerint a társasági adó rendszerében eddig volt egy kiskapu: a külföldi cégek hitel útján kamat- és részben adómentesen vitték ki a jövedelmüket Magyarországról, de ezt a szabályt szigorították.

Matolcsy György Scheiring Gábor LMP-s képviselő azon kérdésére adott választ írásban, amely arról érdeklődött, hogy a kormány "miként kívánja csökkenteni a hatalmas mértékű jövedelemkiáramlást?" A nemzetgazdasági miniszter múlt szerdán jelentetett meg egy publicisztikai írást, amelyben arról írt, hogy több ezer milliárd forint ömlik ki az országból.

A miniszter a válaszában arról ír, hogy a gazdaságpolitikának keresnie kell azokat az eszközöket, amelyekkel korlátok közé szoríthatják az indokolatlan jövedelemkiáramlást. Matolcsy szerint az eszközök nem csak tiltásból állhatnak, hanem a kiszámítható, versenyképes adórendszerből is.

Matolcsy György szerint az offshore társaságokkal szemben is szigorúbban lép fel a kormány, és az adóhatóság eszköztárát is javították. A kormány ezzel hatékony lépéseket tett, hogy jelentősen megnehezítse az alacsony társasági adókulccsal rendelkező országokba történő jövedelemkiáramlást - állította.

A külföldi beruházások támogatásáról azt írta a miniszter, hogy a kormány elvárja, hogy hosszabb ideig legyen jelen az országban az adókedvezménnyel segített vállalkozás, illetve hogy fenntartható módon hozzon létre munkahelyeket. A kis- és középvállalkozásoknak három, a nagyvállalatoknak öt évig kell fenntartaniuk a beruházást, amellyel új munkahelyeket kell teremteniük.