Fojtogatja a cégeket a csomagolópapír adója

Vágólapra másolva!
Egyszerűsíteni akarta a kormány a környezetvédelmi termékdíjat, de a cégek egy év után úgy érzik, több lett vele a papírmunka. Az egyik legnagyobb vállalkozói érdekszervezet szerint a kormánynak át kéne gondolnia a zöldadót.
Vágólapra másolva!

Fölösleges papírmunkával nehezíti a vállalkozások helyzetét a kormány által átalakított környezetvédelmi termékdíj. A versenyszféra 60 százalékát képviselő Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) tagvállalatai a miatt panaszkodnak, hogy az egyszerűsítés jegyében meghozott változtatások miatt nőtt az adminisztrációs terhük.

Az MGYOSZ közleménye szerint a 2011-ben bevezetett változtatás lényege az volt, hogy az Európában megszokott csomagolásról a csomagolószerekre terhelték át az adót, a megfizetését pedig az előállítókra hárították át. Az új szabályok szerint viszont olyan áruk is a termékdíj alá tartoznak, amelyek eddig nem, és nem származik belőlük csomagolási hulladék az ország területén.

Az adminisztrációnövekedésre az MGYOSZ a fóliasátrak példáját hozta közleményében. A cégeknek akkor nem kell fizetniük termékdíjat, ha mezőgazdasági célra használják a fóliát, de akkor nyilatkozatot kell tenniük, hogy nem csomagolnak vele.

A belföldi csomagolószer-gyártók ráadásul hátrányba kerültek, mert a jelentős adminisztráció mellett a termékdíjat már az értékesítéskor fel kell számolniuk, míg a külföldieknek csak az áru behozatala után, az értékesítés után. Ezt a kormányzat bonyolult visszaigénylési, átvállalási eljárással akarta semlegesíteni, de ezzel tovább nőttek az adminisztrációs terhek.