Vizsgázni küldi a gombászkutyákat a kormány

Vágólapra másolva!
Engedélyek sorát cipelheti magával az, aki hivatásszerűen akar szarvasgombát gyűjteni. Egy friss minisztériumi rendelet képzéshez köti mind a gyűjtők munkáját, mind a keresőkutyák alkalmazását, így a gombászok több mint százezer forintos engedélygyűjtésre számíthatnak.
Vágólapra másolva!

Egy, a Magyar Közlönyben megjelent vidékfejlesztési minisztériumi rendelet szerint komoly adminisztrációra számíthatnak a szarvasgombát nagy mennyiségben keresők, mivel ezentúl csak engedélyekkel és szigorúan körülhatárolt módon kereshetik a fűszerként használt, ritka, ezért jó áron eladható gombafajtát. (Két éve például 27 millió forintért kelt el egy 750 grammos fehér szarvasgomba.)

A rendelet szerint csak olyan személy gyűjthet föld alatti gombát (úgynevezett triflát), aki rendelkezik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vagy ezzel egyenértékű európai szerv engedélyével. Ennek megszerzéséhez egy képzésen kell részt venni, ahol a gombakeresők tanulnak a föld alatti gombákról, az élőhelyekről, a gyűjtés, forgalmazás és ellenőrzés szabályairól, illetve a kutyával történő gyűjtés módjáról.

A kutyáknak is vizsgázniuk kell

Nem kell viszont engedély, ha valaki saját használatra és csak kis mennyiségben gyűjti a gombát. A rendelet szerint ilyennek számít, ha a gomba nem kerül kereskedelmi forgalomba, és naponta szedett mennyiség nem lépi át a 20 dekagramm vagy a napi 3 darab trifla mennyiséget.

Bagi István, a Szarvasgomba.hu üzemeltetője, aki maga is szarvasgombász, gombaszakértő, keresőkutya-kiképző, a Malackaraj nevű blogon azt írta, hogy a szabályozás "azokat bünteti, akik eddig is a szabályokat betartva gombásztak". A szabályosan keresők ugyanis fizethetik a képzést a vizsgadíjjal, kötelezően gyűjtési naplót vezethetnek, és a keresőkutyájuk "engedélyeztetését" is fizetniük kell. Szerinte 100-200 ezer forintot kell befektetni az engedélyekre ahhoz, hogy valaki elindulhasson gombászni.

A szabályosan gombászóknak így kétféle vizsga, a gyűjtési napló, a keresőkutya vizsgáit igazoló és egy engedély papírjait kell maguknál hordani, illetve naponta be kell jelenteniük a tevékenységüket a helyi vadászoknak. Bagi István szerint egyedül Magyarországon fordul elő, hogy még a "triflavadász" kutyának is le kell vizsgáznia.

Tilos a földet bolygatni

A rendelet szerint ugyanis csak olyan kutyával lehet keresni a föld alatt, az egyes fák gyökerével szimbiózisban élő gombákat, amelyek részt vettek a kötelező képzésen, és egy alkalmassági vizsgát is letettek. Legfeljebb két kutyát lehet egy gombásznak tartania, és azokat jól látható megkülönböztető jelzéssel kell ellátnia. Mindemellett a kutyáknak egy elektronikus azonosítóval is rendelkezniük kell.

A rendelet szabályozza a gombák kiásására szolgáló eszköz méreteit, ez nem lehet 5 centiméternél nagyobb élszélességű, hogy a talaj ne száradjon ki. A szabályozás arra is kitér, hogy az egyes védett és nem védett fajokat mikor lehet gyűjteni. A talaj bolygatása, vagy az éretlen gomba begyűjtése pedig tilos lesz, legalábbis hivatalosan.

Bagi István szerint ugyanis pont azok ellen hatástalan a szabályozás, akik a talajt károsítva, az erdő épségét figyelmen kívül hagyva, szabálytalanul gyűjtötték a szarvasgombát. "Azoknak, akik eddig is a gondot okozták, és ezután is tesznek a szabályokra, nem kell tartaniuk a növekvő ellenőrzéstől" - írta a blogbejegyzésben a gombaszakértő.