Pár ezresért adja a lakásokat az állam a bedőlt hiteleseknek

bedőlt hitelesek, lakáshitel, kiköltöztetés, illusztráció
Vágólapra másolva!
Eldöntötte a kormány, hogy mennyiért bérelhetik ki saját lakásukat a Nemzeti Eszközkezelőtől a bedőlt hitelesek: egy nyolcmilliós lakásért például havi tízezer forintot kell majd fizetni. Idén nyolcezer lakást akar megvenni az állam a bankoktól.
Vágólapra másolva!

Szerdai ülésén döntött a kormány arról, hogy mekkora bérleti díjért maradhatnak a lakásukban azok a bajba került devizahitelesek, akiknek a lakását a Nemzeti Eszközkezelő megvásárolja a banktól - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán délben. A kormányszóvivő szerint a Nemzeti Eszközkezelő 2014 végéig 25 ezer lakást tud majd megvásárolni, ebben az évben hárommilliárd forintjuk van erre a célra, ebből terveik szerint nyolcezer lakást vehetnek meg, bár legalább százezer család van bajban.

A bajba jutott hiteleseknek háromoldalú szerződést kell majd kötniük a bankkal és az államot képviselő Nemzeti Eszközkezelővel. A Nemzeti Eszközkezelő meghatározott vételárért, a terv szerint a forgalmi érték 35-50 százalékáért veszi majd meg a lakásokat a banktól. Az adósok ezek után bérlőként maradhatnak a lakásukban, és az eszközkezelőnek fognak bérleti díjat fizetni. Ez a kormány mai döntése szerint a lakás forgalmi értéknek 1,5 százaléka lesz évente, a havi díj tehát ennek a tizenketted része lesz - mondta Giró-Szász. Ez a kormányszóvivő szerint azt jelenti, hogy egy négymillió forintos lakásban 5 ezer, egy nyolcmilliósban 10 ezer, egy tízmillió forint értékű lakásban pedig havonta 12 500 forint lesz a bérleti díj.

Giró-Szász szerint arról egyelőre nem döntött a kormány, hogy az adósok meddig maradhatnak bérlőként a saját lakásukban, vagy hogyan tudják majd azt visszavásárolni az államtól. A kormányszóvivő beszélt arról is, hogy a kormány összesen ötszáz szociális házat tervez felépíteni a Pest megyei Ócsán. A legutóbbi tervek szerint az első nyolcvan ház nyár elejére lesz kész. Ezekben a ház forgalmi értékének 1 százalékáért lakhatnak majd egy évig a bérlők - hogy ez pontosan mekkora bérleti díjat jelent majd, az attól függ, hogy milyen értékűek lesznek az új építésű házak.