Kínai autóipari cégek jöhetnek Magyarországra

Vágólapra másolva!
Kínai cégek szállnának be az autóalkatrész-gyártásba Magyarországon - írja a szerdai Napi Gazdaság. Egy kínai cég már felhívást is közzétett, hogy egy 20-150 millió euró forgalmú céggel társulna.
Vágólapra másolva!

Új befektetők, illetve már itt lévő, kínai tulajdonú, egyelőre más ágazatban működő cégek léphetnek a hazai autóalkatrész-gyártók közé - közölte a Napi Gazdaság szerdán. A lapnak Bogdanovits László, a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségének ügyvezető főtitkára elmondta, hogy például a kínai Precision Products Manufacturing (PPM) Ltd. már közzétett egy felhívást, amely szerint egy magyarországi, közepes méretű, évi 20-150 millió euró forgalmú, Tier 1 (a késztermékgyártóknak közvetlenül beszállító) vagy Tier 2 szintű autóipari beszállító cégbe szállna be. Az Opten adatai szerint 30 olyan, járműalkatrészeket gyártó cég működik Magyarországon, amely elméletben megfelel a fenti kritériumnak.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) megerősítette, hogy Magyarország termelő beruházás helyszíneként leginkább két ágazatban lehet vonzó a kínai befektetők számára, ebből az egyik éppen a járműipar (a másik az egyedi, illetve márkás elektronikai termékek gyártása). A HITA jelenleg kilenc távol-keleti (tehát nem csak kínai) befektetővel tárgyal lehetséges magyarországi járműalkatrész-ipari beruházásról. Ami a már itt lévő kínai cégek autóalkatrész-ipari terjeszkedését illeti, a hivatal közölte, hogy ha értesülne is ilyen tervekről, azok a beruházó kérésére a tervezés fázisában nem publikusak.

Jelenleg az Opten adatai szerint egyetlen kínai tulajdonban vagy résztulajdonban lévő vállalat sem foglalkozik járműalkatrész-gyártással Magyarországon.