Új nemzeti hivatal jön létre a zsiványok ellen

Vágólapra másolva!
Élelmiszer-biztonsági csúcsszervezetet hozott létre a kormány két meglévő hivatal összevonásával. A Nébih néven működő hatóság többek között titkos ellenőrzéseket folytat majd, és fogadja a fogyasztók panaszait is.
Vágólapra másolva!

"Valamennyinket érinti az egészséges és biztonságos élelmiszerek kérdése. Ennek érdekében hozta létre a kormány a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összevonásával a márciust 15-től működő Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (Nébih) - mondta az új szervezet megalakulása alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszer-biztonságért felelős államtitkára közölte, bár az elmúlt másfél évben több lépést tettek az élelmiszer-biztonság érdekében, "de még mindig vannak zsiványok". A hivatal létrehozásával azonban fokozottabb lesz a szigor. Hozzátette, nem a bírságbevétel növelése a cél, hanem az, hogy a termelőtől a fogyasztóig garantált legyen a biztonság.

Kardeván elmondta, a szakmai feladatokat, köztük az ellenőrzéseket továbbra is a megyei kormányhivatalokhoz tartozó szakhatóságok végzik, de létrejön a Nébihen belül egy új ellenőrző egység is.

Ez a stáb az élelmiszerlánc minden területét vizsgálja majd, ők a termelők, feldolgozók, kereskedők mellett a hatóságok például engedélyeket kiadó embereit is ellenőrizhetik.

Kardeván az [origo] kérdésére közölte, az ellenőrök számáról nem ad információt, azt titkosan kezelik, ahogy azt is, hol és hány vizsgálatot terveznek. "Ez garantálja, hogy jól működjenek. Ha elárulnám a részleteket, fel tudnának készülni az ellenőrzésekre az érintettek" - tette hozzá.

Oravecz Márton, az újonnan létrehozott szervezet elnöke elmondta, hogy a Nébih 10 milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodik idén. A Nébih panasztelefonszáma (06 80 263 244) a jövő héttől él, ezen bárki ingyenesen közölheti kifogásait, panaszait.