Ángyán: Ez védhetetlen, elfogadhatatlan

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki képviselőknél is keményebben bírálta Ángyán József fideszes képviselő az állami földbérleti pályázatokat az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának szerdai ülésén. A nemrég lemondott államtitkár példákat is hozott a szerinte a helyi gazdákat háttérbe szorító döntésekre, az egyik ilyenben a Fidesz-közeli üzletembert, Nyerges Zsoltot is emlegette.
Vágólapra másolva!

Védhetetlen, elfogadhatatlan - ilyen kifejezésekkel illette Ángyán József a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (Nfa) által kiírt több földbérleti pályázat eredményét. A bizottsági ülés jegyzőkönyve szerint a képviselő átláthatatlannak nevezte a pályázati rendszert, és a kormány birtokpolitikai elveinek semmibe vételével vádolta a döntéshozókat.

Szerinte már csak Fejér megye pályázatait átfésülve is egyértelmű, hogy nagyon sok esetben, szemben a meghirdetett céllal, az adott településtől távol lakó nagygazdák és nagyüzemek nyernek, a helyi gazdálkodóknak pedig semmi sem jut. Az Nfa 65 ezer hektárnyi lejárt bérleti szerződésű földet pályáztat meg, és Ángyán szerint a hirdetményekből az látszik, hogy egyes esetekben 1000 hektár is koncentrálódik bizonyos családok, cégek vagy másképp meghatározható érdekkörök kezében.

Ángyán József az ülésen azt is kifogásolta, hogy nem nyilvános, ki, mire, hány pontot kapott a bírálat során, vagyis nem tudni, miért győzött a győztes. Kritizálta továbbá az Nfa-t azért, hogy bizonyos esetekben egyszerűen nem írta ki a pályázatot, amit ráadásul az eddigi bérlők szemlátomást előre tudtak. Utóbbira példaként említette a Lepsényben gazdálkodó Dél-Balatoni Agro Kft.-t, mely a tavaly több mint egymilliárdos támogatást felvevő "Mezort cégbirodalom" része, az pedig "egy szolnoki ügyvéd érdekeltségébe tartozik". A szolnoki ügyvéd Nyerges Zsolt, a fideszes gazdasági holdudvar meghatározó figurája. (Nyerges mezőgazdasági érdekeltségeiről ebben a cikkben olvashat, a fideszes gazdasági hátországról pedig ebben.)

"Itt nagyon komoly szakmai munka is folyik"

Ángyán József januárban mondott le a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkári opsztjáról. Egy később nyilvánosságra került levelében azzal indokolta távozását, hogy "zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok", "maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák" és "állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos zöldbárók" koalíciója ellehetetlenítette a családi gazdaságok megerősítése érdekében végzett munkáját.

Az ülés ellenzéki résztvevői, így Gőgös Zoltán (MSZP), Varga Géza (Jobbik) és Szabó Rebeka (LMP) egyetértettek Ángyánnal, a fideszes Ódor Ferenc ugyanakkor azt mondta, a felvetéseknek ugyan "minden bizonnyal nagyon komoly valóságalapja van", de "nehogy azt gondoljuk, hogy az összes döntés, az összes pályáztatás és az egész NFA" így működik. Az ugyancsak kormánypárti L. Simon László csatlakozott, mondván, "nagyon igazságtalan lenne, ha úgy állnánk fel ettől az asztaltól, hogy azt mondjuk, hogy itt az egész pályáztatás és az egész földkiosztás hibáktól hemzseg. Itt nagyon-nagyon komoly és jó szakmai munka is folyik."

Idézetek Ángyán József szerdai hozzászólásaiból

"A Mezort cégbirodalom egy szolnoki ügyvéd érdekeltségébe tartozik, ő a főrészvényese és egyúttal az igazgatósági elnöke is. Hogy van ez? Szolnokról Mosonmagyaróváron keresztül a lepsényi földön gazdálkodunk, miközben a helyi gazdáknak egy deka föld nem jut?"

"A kétharmad részét, tehát 285 hektárt ebből a 429-ből Kajászón egy kápolnásnyéki tetőfedő, nádarató építési vállalkozó nyerte, akinek mezőgazdasági tevékenysége korábban egy deka nem volt, mezőgazdasági gépei nincsenek, és (...) egy másik 800 hektáros gazdálkodó fogja az ő területét megművelni, mert ő képtelen arra, hogy megművelje. Mi volt a cél? Miért adtuk a kápolnásnyéki építési vállalkozónak a kajászói földet a kajászói emberek elől? (...) beszélhetünk pályázati rendszerről, mindenféléről, a végeredmény minősíti az egész folyamatot, és ez, például ez védhetetlen."

"Új stratégia van kialakulóban, úgy látom. Szétírjuk a rokonok között az igényeket."

"Micsoda munka ez? Hogyhogy nem lehet megismerni, hogy ki miért nyert, és miért nem nyert? Indoklás nélkül hogy lehet kiadni egy levelet, hogy ön nem nyert, jó napot? (...) Nem kér itt mást senki, csak azt, hogy ez nyilvános legyen, hogy lássuk, hogy aki nyert, az miért nyert, és hogy ennek van-e szakmai relevanciája - vagy pedig másról szól a történet."



Az Nfa tevékenységéről Sebestyén Róbert elnök számolt be az ülésen, egyebek mellett elismerve, hogy mivel a szervezet későn láthatott munkához, nem lesz képes időben kiírni és elbírálni a pályázatot az összes földterületre. Sebestyén az átláthatóságot hiányoló kritikákra reagálva azt mondta, az Nfa "közzéteszi a pályázat eredményét, azzal a tartalommal, amilyen tartalommal a jogszabály ezt számára előírja", ezen felül részletes indoklást nem ír elő a jogszabály. Közölte, "a bírálati szempontrendszer a titoktartási kötelezettség tárgyát képező részletes pályázati kiírásban foglaltatik", mely "a 262/2010-es kormányrendeletből vezethető le, és ennek megfelelő."

Szabó Csaba, a VM miniszteri biztosa úgy reagált, a pályázati csomagokat független ügyvédi iroda bontja, az értékelést egy többfős bizottság végzi, a pontozás a beadott anyagok alapján történik. "Nem tudunk ettől (...) átláthatóbb vagy tisztább pályázati folyamatot lefolytatni. Abba viszont nem fogunk belemenni, az biztos, mint valamikor az egyetemen a zh-kon, hogy most akkor vitatkozunk, hogy erre még lehetett volna adni egy pontot, amarra meg nem, vagy hogy még úgy sincs meg a kettes, ha még ráírok két pontot - ezt nem, erre az NFA-nak se kapacitása, se kötelezettsége, se szándéka nincsen" - jelentette ki a miniszteri biztos.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=vDlVCcodFFDGnPNB

Ángyán József a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának szerdai ülésén, az ATV tudósításában