Hozza a milliárdokat az államnak a magas áfa

Vágólapra másolva!
A minisztériumok bevételeinek elmaradása okozta a kirívóan magas államháztartási hiányt februárban - derül ki az NGM tájékoztatójából. Közben a 27 százalékos áfa hozza a pluszbevételt a költségvetésnek.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás első kéthavi hiánya 286,6 milliárd forint - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a honlapján csütörtökön. A végleges számok megegyeznek az NGM március elején közölt előzetes adataival, amikor kiderült, hogy évek óta az egyik legmagasabb februári hiány jött össze a költségvetésben. Így két hónap alatt az éves hiány fele összejött, amit részben tompítani tudott a kedvezőbb január adat. Az idei költségvetés összesen 576 milliárd forintos hiánnyal számol.

A részletes tájékoztatóból kiderült, hogy a magas hiányért jelentős részben a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok, a minisztériumok bevételeinek elmaradása a felelős. A nem uniós forrásokból származó bevételek több mint 80 milliárd forinttal maradtak el a várttól.

A 27 százalékra emelt áfakulcs közel 10 százalékkal dobta meg az áfából bejövő állami bevételeket. Februárban 173,6 milliárd forint bevétele származott innen a költségvetésnek. A 16 százalékos személyi jövedelemadóból 126,9 milliárd folyt be, ami három százalékkal magasabb a tavalyi adatnál.