Vágólapra másolva!
A bíróság elrendelte az EMFESZ Kft. felszámolását. A napokban várható a Moszkvai Kereskedelmi Kamara választottbíróságának ítélete a társaság tulajdonjogának sorsáról.
Vágólapra másolva!

Felszámolják az EMFESZ Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t - tudta meg a Gazdaság.hu. A felszámolásra irányuló kérelmet 2011. augusztus 16-án nyújtották be. Az adóssal szembeni követeléseket negyven napig lehet benyújtani.

A felszámolás megindítása egybeesik azzal az időszakkal, amikor ítélet várható a Moszkvai Kereskedelmi Kamara választottbíróságától. Ezt korábban március 20. és 30. között valószínűsítették. Az EMFESZ tulajdonjogáról szóló keresetben meghozandó ítéletet a magyar jog is elismeri.

Az EMFESZ tulajdoni jogállásáról a Kúria februárban hagyta jóvá a tavalyi másodfokú ítéletet, amely szerint Góczi István ügyvezető jogtalanul adta el a cég tulajdonjogát a svájci bejegyzésű RosGas AG-nek, a ciprusi Mabofi Holdingstól kapott teljhatalmú megbízás ugyanis elidegenítésre nem vonatkozott. A februári ítélet szerint, ha egy külföldi bíróság másként dönt az EMFESZ tulajdonjogáról, akkor az lesz a mérvadó.

Az ügyben a gázszolgáltató cég vezérigazgatóját, Góczi Istvánt hűtlen kezelés gyanújával őrizetbe vették 2009 novemberében. A Dmitrij Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó Mabofi jelentette fel, miután Góczi egy dollárért adta el a céget még 2009. április 28-án.

Az EMFESZ a magyar piacon való megjelenése után eleinte sikereket ért el, 2010 végén a magyarországi földgázfogyasztók húsz százalékát látta el, éves bevétele több százmilliárd forint volt. 2011. január 5-én azonban a Magyar Energia Hivatal felfüggesztette a cég gázkereskedői engedélyét, mert a rendszerirányító FGSZ Földgázszállító Zrt. az EMFESZ tartozásai miatt felfüggesztette a céggel kötött szerződést. Az EMFESZ ügyfeleit szétosztották a szolgáltatók között, majd a hatóság végleg visszavonta a cég engedélyét.

Kerestük Góczi Istvánt, hogy megkérdezzük, miért éppen most indult meg a felszámolás, de egyelőre nem értük el.