Navracsics: A balatoni korona szövetséget ajánl az eurózónának

Vágólapra másolva!
A közigazgatási miniszter Veszprémben hangsúlyozta: ez a térség ki akar törni a gazdasági válságból, ennek szimbóluma a balatoni korona, hiszen kitalálói nem várnak az Európai Unióra, arra, hogy Brüsszel, Budapest oldja meg helyettük a problémákat.
Vágólapra másolva!

Forgalomba helyezte a Balaton térségi pénzhelyettesítő utalványt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön. A balatoni korona az első rendszer, amely többségi önkormányzati részvétellel működik. Az utalvány kibocsátója a Balatoni Korona Zrt., amelyet hét önkormányzat: Veszprém, Várpalota, Balatonfüred, Balatonalmádi, Litér, Tihany és Nemesvámos alapított a megyei iparkamarával és a Kinizsi Bankkal közösen.

A helyi pénz bevezetésének célja, hogy az adott térségben élénkítse a gazdaságot, plusz forrást, likviditást biztosítson a pénzforgalomban részt vevők számára. A tervek szerint egy-másfél éven belül mintegy háromszáz helyszínen lehet majd fizetni a térségben a balatoni koronával, a bank százmillió forintos kibocsátással számol.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Ilyen a balatoni korona

A veszprémi megyeházán tartott rendezvényen Navracsics Tibor hangsúlyozta: ez a térség ki akar törni a gazdasági válságból, ennek szimbóluma a balatoni korona, hiszen kitalálói nem várnak az Európai Unióra, arra, hogy Brüsszel, Budapest oldja meg helyettük a problémákat.

Viccesen úgy fogalmazott: a balatoni korona baráti szövetséget ajánl az eurózónának, megnyugtatjuk a Nemzeti Bank esetlegesen aggódó vezetőit, hogy nem tör a forint babérjaira, a magyar államegységért aggódókat pedig, hogy ez nem a függetlenség kivívásának első lépése. A politikus hangsúlyozta: az utalvány sikere a helyieken múlik, azon, hogy minden egyes vásárláskor gondolnak-e arra, hogy a helyi vállalkozásokat, általa a helyi gazdaságot erősítsék.

A helyi pénzként elterjedt fizetési eszközök lényege, hogy hagyományos pénzért cserébe kap valaki "helyi pénzt", azzal fizethet a helyi pénzt elfogadó üzletekben, az üzlettulajdonos pedig ugyanúgy fizethet vele egy másik, ugyanazt a helyi pénzt elfogadó vállalkozásnak.

A körforgást meg lehet szakítani, a helyi pénzt vissza lehet váltani hagyományos pénzre, de ekkor általában már nem kap vissza annyi hagyományos pénzt a felhasználó, mint a helyi pénz névértéke. A soproni kékfranknál például 2 százalék plusz áfát vonnak le a visszaváltáskor, vagyis az 1000 forintért vásárolt 1000 soproni kékfrank visszaváltásakor 975 forintot kap a kékfrank beváltója.