Nem bankárt jelöl Obama a Világbank élére

Vágólapra másolva!
Az orvosi végzettségű Jim Young Kimet jelöli a Világbank élére Barack Obama. Kim 1959-ben született Szöulban, és ötéves kora óta él az Egyesült Államokban. A Világbanknak 1944 óta mindig amerikai elnöke volt.
Vágólapra másolva!

Jim Young Kimet, a Dartmouth College elnökét jelöli a Világbank elnökének Barack Obama amerikai elnök - jelentette pénteken vezető amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva az AP amerikai hírügynökség. Az orvosi végzettségű Kim a világ-egészségügyi kérdések ismert szakértője. Az új elnök személyéről a Világbank igazgatótanácsa fog dönteni. Az AP szerint Obama a nap folyamán hivatalosan is bejelenti Kim jelölését.

A washingtoni székhelyű Világbank jelenlegi elnöke, az amerikai Robert Zoellick június végén távozik posztjáról, és a helyébe lépő vezető jelölésének határideje pénteken jár le, közép-európai idő szerint 23 órakor. Az intézmény 1944-ben történt megalakulása óta az elnöki posztot kivétel nélkül amerikaiak töltötték be.

Kim jelölése meglepetésnek számít a New York Times szerint, mivel Kim korábban nem mint bankár volt ismert. Kim 1959-ben született a dél-koreai Szöulban, családjával pedig ötéves korában költözött az Egyesült Államokba.

Jelölt a nigériai pénzügyminiszter is

A Világbank elnöki posztjára Ngozi Okonjo-Iwealát, Nigéria pénzügyminiszterét jelölte pénteken három fekete-afrikai ország, Dél-Afrika, Angola és Nigéria. Okonjo-Iweala jelölését megvitatják a BRICS-csoport jövő heti csúcstalálkozóján. (A BRICS rövidítés Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika angol nevének kezdőbetűiből áll össze.) A várakozások szerint Brazília bejelentheti José Antonio Ocampo volt kolumbiai pénzügyminiszter jelölését. Okonjo-Iweala asszony, aki 2003 óta Nigéria pénzügyminisztere, 2007 és 2011 között a Világbank igazgatója volt.