Erzsébet nélkül várja a húsvétot a Tesco

Vágólapra másolva!
Továbbra sincs előrelépés az Erzsébet-utalvány ügyében, a Tescóban, az Auchanban, a Sparban nem lehet fizetni velük.
Vágólapra másolva!

Nincs megállapodás az Erzsébet-utalványokat kibocsátó Nemzeti Üdülés Szolgálat (NÜSZ) és a nagy hipermarketek között, annak ellenére, hogy a NÜSZ februárban közölte, tárgyalásokat folytatnak a külföldi kézben lévő áruházláncokkal a kártyák elfogadásáról. "Tárgyaltunk, tárgyalunk a multinacionális áruházláncokkal, megállapodás még nem született egyikükkel sem" - írta a NÜSZ az [origo]-nak.

A több mint kétszáz egységet működtető Tesco közölte, megállapodásközeli helyzetbe jutottak a felek, de még nincs aláírt szerződés. Iglódi-Csató Judit kommunikációs igazgató nem kívánt jóslatokba bocsátkozni, hogy mikortól lesznek beválthatók az utalványok, annyit mondott, reméli, minél előbb. Az Auchan és a Spar az [origo]-val szintén az közölte, még nem jutottak dülőre az állami céggel. A megállapodás időzítése azért fontos, mert a húsvéti előtti időszakban megugrik a kereskedelmi forgalom, ilyenkor a boltoknak jobban számít, hogy mindenkit ki tudjanak szolgálni.

A NÜSZ tájékoztatása szerint az Erzsébet-utalványt 1,5 millióan választották, ők jelenleg 22 ezer beváltóhely közül választhatnak.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség februárban korábban közölte, "a hazai vállalkozások előnyhöz juttatását mindig elfogadja, ha az nem ütközik a hazai vagy a nemzetközi jog előírásaival, erre az Erzsébet-utalvány esetében is van lehetőség, amihez viszont nem kell kizárni a rendszerből a nemzetközi láncokat".

A szervezet szerint kérdéses, hogy a Nemzeti Üdülési Kft. nemzetközi láncokat kizáró üzleti magatartása összhangban van-e a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvénnyel, és kérdéses, hogy az uniós jogrend és annak szellemisége engedi-e a nemzetközi láncokat egyoldalúan kizáró magatartást az Erzsébet-utalvány elfogadóhelyei közül.

A hipermarketek részéről nem tűnne logikus lépésnek az időhúzás, tekintettel az utalványokból adódó forgalomra, nem beszélve az Erzsébet-utalványos vevők ezen felüli vásárlásairól. Vámos György szerint az teljesen támogatható, hogy a magyar cégeket segíti a kormány, de jelen esetben nem szimpla támogatásról van szó, hanem úgy tűnik, az állami cég szeretné kizárni a versenytársakat, ez pedig elfogadhatatlan magatartás.