Megszorításokat ígér a kormány

Vágólapra másolva!
Nagy Reformkönyvet jelentetett meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a napokban, vélhetően azzal a céllal, hogy megnyerje a piacok bizalmát. A dokumentum angol változatában megjelent a tiltott szó, a megszorítás - írja a Portfólió.
Vágólapra másolva!

Óriási kihívás előtt áll a magyar kormány: vissza kell szereznie a befektetők és a nemzetközi szervezetek (Európai Unió és Nemzetközi Valutaalap) bizalmát, és erre rendkívül szűk, három hónapos határidőt szabott meg saját magának. Erre azért van szükség, hogy a kedvezőbb befektetői megítélés következtében erősödjön a forint, csökkenjenek az állampapírhozamok, és ami még ennél is fontosabb: hosszú távon is fenntartható, olcsó piaci forráshoz jusson a hatalmas államadósság finanszírozása érdekében - írja a Portfolio.hu.

A lap szerint a befektetők elkápráztatása érdekében a kormánynak "új sztorira" van tehát szüksége, ennek első eleme lehet a napokban megjelentetett Nagy reformkönyv. Ennek deklarált célja, hogy bemutassa az elmúlt másfél évben Magyarország gazdasági felemelkedése érdekében hozott kormányzati intézkedéseket és a jövőben tervezett lépéseket.

A dokumentum angol változatában megjelent a "tiltott szó", a megszorítás, igaz, angolul - hívja fel a figyelmet a Portfolio.hu. A magyar verzió viszont már úgy fogalmaz, hogy "a tervben meghirdetett strukturális reformok és a költségvetési takarékosság együttesen biztosíthatják, hogy az államháztartás hiánya 2012-ben a GDP 2,5 százalékát tegye ki". Pedig a kormány belföldi kommunikációjában minden erejével kerüli a megszorítás szó használatát, hivatalba lépése óta többször is hangsúlyozta, hogy "a mostani kabinet eszköztárából és szótárából is hiányzik a megszorítás" - jegyzi meg a Portfolio.hu.

Az öt fejezetből álló - A fenntartható fejlődéshez vezető növekedés és foglalkoztatás magyar útja alcímmel megjelent - tanulmány sorra veszi a már bejelentett reformcsomagokat, ismerteti a kormányzati stratégiákat, majd felvázolja a magyar gazdaság versenyképességének helyzetét. A Széll Kálmán-tervben foglalt intézkedések részleteiről szólva a minisztériumi anyag megjegyzi, hogy a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatával csak az eredetileg kitűzött megtakarítás 30 százaléka jöhet össze 2012-ben.

A dokumentum szerint a reformprogram az állami és önkormányzati finanszírozás területén 29 milliárd forintot tud az idén megtakarítani a központi közigazgatás racionalizálása keretében, több mint 7000 fős létszámcsökkentés következtében. Az így keletkezett megtakarítás az eredeti cél két és félszerese. A Széll Kálmán-tervről szóló részben a kormány ismét hangsúlyozza, hogy az idei évre tervezett intézkedések 83 százaléka beépült a 2012-es költségvetésbe (550 milliárd forintos egyenlegjavulásból 455 milliárd forint jöhet össze ezek alapján).

A piacok felé eladható sztorigyártás időzítése aligha véletlen az Index írása szerint. Egyre valószínűbb ugyanis, hogy ha kedvezően alakulnak a piaci feltételek, akár már áprilisban, vagyis az egyre bizonytalanabb sorsú EU-IMF-megállapodás előtt kibocsáthat dollárban jegyzett devizakötvényt az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK). Töröcskei István, az ÁKK vezérigazgatója a Reutersnak azt mondta, biztosnak látszik, hogy megérett a helyzet egy új kibocsátásra, és az valószínűleg dollárjegyzésű lesz. Londoni elemzői vélemények szerint sem zárható ki egy devizakötvény-kibocsátás sikere a megállapodás előtt, ez javíthatná a magyar tárgyalási pozíciókat, ugyanakkor kockázatai is lennének.