Van, aki még beruház az építőiparban

Vágólapra másolva!
Egy magyar családi vállalkozás másfél milliárd forintból új betoncserépgyárat épített Bólyon. A 3500 négyzetméteres gyárban innovatív megoldásokat használtak fel, a fűtést például jelentős részben a betonkötésnél keletkező hidratációs hővel váltják ki, így a csarnok hőigénye nem több, mint 2-3 családi ház éves energiafelhasználása - közölte a cég.
Vágólapra másolva!

Másfél milliárd forintból épített betoncserépgyárat Bólyon a Mediterrán Kft., ez az első olyan európai üzem, amely a tömegtermelés mellett alkalmas az egyedi vevői igényeknek megfelelő kisszériás gyártásra is - közölte a cég. A 3500 négyzetméteres gyár 450 millió forintos uniós támogatással épült.

Az új gyárban innovatív megoldásokat használtak fel, a fűtést például jelentős részben a betonkötésnél keletkező hidratációs hővel váltják ki, így a csarnok hőigénye nem több, mint 2-3 családi ház éves energiafelhasználása - közölte a cég.

"A beruházás elsősorban technológiai fejlesztéseket jelent a gyártási folyamatainkban, minden ponton számítógépes vezérléssel, érintőképernyők segítségével irányítjuk a termelést" - nyilatkozta Harmincz Péter, a vállalat fejlesztési igazgatója.

A hatmilliárdos árbevételű családi cég ügyvezetője azt mondta, hogy évente átlagosan 500 millió forintot fordítanak fejlesztésre, ami szerinte nagy eredmény az építőipart sújtó válságos időszakban. Gódi Attila ügyvezető azt is elmondta, büszke arra, hogy a cég létszámát sikerült megtartani az elmúlt három évben.

A négy társaságból álló, 200 embert foglalkoztató, magyar tulajdonú Mediterrán cégcsoport évente 30 millió tetőcserepet gyárt, termékeit nyolc országban értékesíti. Szlovákiában piacvezető, Magyarországon a részesedése 35-40 százalékos.

A KSH adatai alapján gyengén indult az év az építőiparban, januárban az építőipari termelés 1,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, havi összevetésben pedig 0,5 százalékos volt a visszaesés. Tavaly január óta mindössze egyetlen hónapban, tavaly novemberben ért el növekedést a szektor.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése 6,8, az úgynevezett egyéb építmények alágazat termelése pedig 7,8 százalékkal csökkent éves összevetésben.