Csányi szerint sem jó ötlet a devizakötvény kibocsátása

Vágólapra másolva!
Magyarország aláásná a hitelességét azzal, ha az IMF-megállapodás előtt megpróbálna eurókötvényt értékesíteni a nemzetközi piacokon - figyelmeztetett Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Portfolión idézett Bloomberg tudósítás szerint. A bankvezér szerint a kormány végül meg fog állapodni a hitelkeretről, mert ez mindenkinek az érdeke.
Vágólapra másolva!

Nem lenne jó ötlet, ha a kormány eurókötvényt akarna kibocsátani az IMF-megállapodás előtt - idézi Csányi Sándort a Bloomberg hírügynökség. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint egy ilyen lépés aláásná a kormány hitelességét akkor, amikor az a szándéka, hogy megállapodjon a hitelről.

A gazdasági lap szerint a magyar miniszterelnök eddig nem tett eleget az Európai Unió feltételeinek, melyeket szükségesnek tart a tárgyalások megkezdése előtt. Mint írják, a piacok elkezdték bünteti Magyarországot, és a magyar kötvényhozam 9,03 százalékon is járt kedden.
"Az IMF-hitel létfontosságú Magyarország számára, és a kormány végül megegyezik, mert ez a kormány és mindenki érdeke Magyarországon" - mondta Csányi Sándor.

Az Államadósság Kezelő Központ vezetője, Töröcskei István néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy egy devizakötvény-kibocsátással az IMF-szerződés előtt is kimerészkedhetne az ország a nemzetközi piacokra. Róna Péter közgazdász az [origo]-nak azt mondta, hogy a befektetők ezt biztosan nem díjaznák, és ha "csak" 7,5-8 százalékos hozamot kérnének például egy egymilliárd dollárnyi kötvénycsomag lejegyzéséért, már az sem volna finanszírozható. "Nyolc százalék már a biztos csőd" - fogalmazott a közgazdász.

Hogy ezt az utat a kormány is kockázatosnak látja, arra a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn kiadott közleménye utal. Ebben a tárca úgy fogalmazott, "a magyar kormány érdeke a nemzetközi hitelkeretről szóló tárgyalások mielőbbi megkezdése, és vizsgálja az EU/IMF-megállapodás után sorra kerülő devizakötvény-kibocsátás lehetőségét". Megjegyezték azt is, hogy "a kormány továbbra is elkötelezett a hitelkeretről szóló tárgyalások mielőbbi megkezdése iránt, ezen szándékát a kormány már többször is erőteljesen kinyilvánította, és ennek érdekében több lépést is tett".