Szijjártó: Elrendeztük a jegybank körüli vitát

Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter szerint megoldottnak tekinthetők az Európai Unió jegybankkal kapcsolatos aggodalmai, így az már nem akadálya az IMF-tárgyalások megkezdésének. A miniszterelnök szóvivője szerint Fellegi Tamás főtárgyaló a jövő héten ismét az Egyesült Államokba utazik.
Vágólapra másolva!

Megoldottnak tekinthetők az Európai Unió jegybankkal kapcsolatos aggodalmai - közölte Szijjártó Péter szerdán a Bloomberg tudósítása szerint, amelyet a Portfolio.hu ismertet.

A hírügynökség szerint Szijjártó Péter szerdán e-mailben közölte azt is, hogy Magyarország a lehető leghamarabb el akarja kezdeni a tárgyalásokat az EU/IMF párossal. Így Fellegi Tamás egyes pénzügyi szervezetekért felelős tárca nélküli miniszter a jövő héten az Egyesült Államokba fog utazni, 10 napon belül már másodszor.

A jegybanktörvény ügye az egyik előfeltétele volt a biztonsági hitelkeretről szóló hivatalos IMF-tárgyalások megkezdésének. Elemzők azonban óvatosak, a piacok addig nem ugranak rá erre a hírre, amíg azt meg nem erősíti az Európai Bizottság vagy az Európai Központi Bank - írja a Portfolio.hu.

Szijjártó Péter szavainak némiképp ellentmond a Magyar Nemzeti Bank kedden közzétett véleménye a jegybanktörvényt érintő legutóbbi kormányzati módosításokról. Ebből a szempontból tehát kulcsfontosságú lehet, hogy az Európai Központi Bank mikorra készül el a legutóbbi jegybanktörvénnyel kapcsolatos módosítások véleményezésével. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ezeket a módosító javaslatokat éppen három héttel ezelőtt küldte meg az EKB elnökének.