Plusz tőkére van szüksége Járai biztosítójának

Vágólapra másolva!
A CIG Pannónia Biztosító Nyrt. igazgatósága az alaptőke 215 millió forint értékű felemelésére kér felhatalmazást a közgyűléstől, a tőkeemelést kamatozó részvények forgalomba hozatalával tervezi megvalósítani - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.  
Vágólapra másolva!

A közgyűlési javaslat szerint a tőkeemelés több részletben is megvalósítható 2013. április 30-ig bezárólag. Az igazgatóság kamatozó részvények kibocsátására kér felhatalmazást. Az ilyen értékpapírok után akkor is kell kamatot fizetnie a társaságnak, ha nem termel nyereséget.

A tavalyi évet a biztosító a magyar számviteli szabványok szerint 4,687 milliárd forintos veszteséggel zárta, így nem tervez osztalékfizetést az idén - ez a közgyűlési meghívó napirendi pontjaiból derül ki. A 2011. évet lezáró éves közgyűlés április 19-én ül össze.

A nemzetközi számviteli standardok szerint a csoport konszolidált vesztesége 4,052 milliárd forint volt tavaly, a 2010. évi 6,4 milliárd forintos veszteség után.

A biztosítási díjbevételek több mint 10 százalékkal 27,06 milliárd forintra nőttek 2011-ben. A működési költségek ugyanakkor közel 9 százalékkal csökkentek, a konszolidált mérlegfőösszeg pedig 8,5 százalékkal 41,853 milliárd forintra emelkedett egy év alatt.

A többekkel együtt Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter és jegybankelnök által alapított biztosító a közelmúltban jelentette be, hogy egy új típusú életbiztosítással lép a piacra, amelynek a kizárólagos értékesítését a BrokerNet Csoport végzi. A CIG Pannónia szerzői jogvédelem alá helyezte el a Nova névre hallgató unit-linked típusú biztosítást, mert, mint Horváth Béla, az igazgatóság elnőke elmondta, nem szeretnék, ha ezt a forradalmian új, negyedik generációs terméket valamely konkurensük lemásolná. Az új termék egy befektetési egységekhez kötött, rugalmas díjfizetésú konstrukció, amelytől a társaság 5 milliárd forint körüli díjbevétel növekedést vár.