Áprilistól Tescókban is fizethetünk Erzsébet-utalvánnyal

Vágólapra másolva!
A kibocsátó állami cég és a Tesco több hónapos huzavona után megegyezett egymással az Erzsébet-utalványok elfogadásáról - tudta meg az [origo]. Az egyezséget hivatalosan a napokban készülnek bejelenteni, e szerint csak a nagy alapterületű egységekben, kizárólag élelmiszerre lehet majd elkölteni az utalványokat.
Vágólapra másolva!

Az Erzsébet-utalványokkal várhatóan áprilisban lehet majd vásárolni a Tesco egyes üzleteiben, ezzel több hónapos huzavona végére kerül pont. A Tesco szóvivője, Iglódi-Csató Judit nem kommentálta az [origo] értesülését, így azt sem pontosította, hogy már a hónap elejétől vagy csak később lehet majd fizetni az utalványokkal az áruházakban, de úgy tudjuk, a hivatalos bejelentés a napokban megtörténik.

Az időzítés azért kulcskérdés, mert a húsvét előtti időszakban megugrik a kereskedelmi forgalom.

Várhatóan nem a teljes Tesco-hálózatban fogadják majd el az utalványokat, csak a nagyobb alapterületű egységekben, hipermarketekben, szupermarketekben, de a kisebb, például Tesco Express néven futó boltokban nem. A megállapodás szerint az utalványokkal kizárólag élelmiszert szabad majd vásárolni.

Az [origo] a múlt pénteken írt arról, hogy továbbra sincs megállapodás az utalványt kibocsátó Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (NÜSZ) és a nagy hipermarketek között, annak ellenére, hogy a NÜSZ februárban közölte, tárgyalásokat folytatnak a külföldi kézben lévő áruházláncokkal. "Tárgyaltunk, tárgyalunk a multinacionális áruházláncokkal, megállapodás még nem született egyikükkel sem" - írta a NÜSZ akkor az [origo]-nak. A cég egyúttal közölte, az Erzsébet-utalványt 1,5 millióan választották, a vásárlók jelenleg 22 ezer beváltóhely közül választhatnak.

A több mint kétszáz egységet működtető Tesco a múlt pénteken jelezte, megállapodásközeli helyzetbe jutottak a felek, de még nincs aláírt szerződés. Az Auchan és a Spar az [origo]-val szintén azt közölte, hogy még nem jutottak dülőre az állami céggel.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség februárban sérelmezte, hogy több, külföldi tulajdonban lévő áruházlánccal nem egyezett meg az állami társaság, míg a magyar kézben lévő hálózatokkal, a CBA-val, a Reállal és az Arzenállal együttműködést kötött. A szervezet februárban közölte, "a hazai vállalkozások előnyhöz juttatását mindig elfogadja, ha az nem ütközik a hazai vagy a nemzetközi jog előírásaiba, erre az Erzsébet-utalvány esetében is van lehetőség, amihez viszont nem kell kizárni a rendszerből a nemzetközi láncokat".