Ekkora plusz 17 éve nem volt a fizetési mérlegben

Vágólapra másolva!
Bár az első hallásra jó hír, hogy tetemes plusz halmozódott fel a fizetési mérlegben tavaly, az eredmény elsősorban azzal magyarázható, hogy a gazdaság nagyon halvány teljesítményt nyújt.
Vágólapra másolva!

Tavaly összesen a fizetési mérleg 1,4 milliárd euró pluszban zárt, szemben az előző évi több mint 1 milliárdos többlettel, illetve a 2009-es 139 millió eurós hiánnyal. Az MNB 1995 óta vezetett statisztikája szerint 2010-ben volt először pluszban a mérleg, a tavalyi adat pedig tizenhét éves rekordot jelent.

A múlt év utolsó három hónapjában a folyó fizetési mérleg többlete 306 millió euróra rúgott, ez elmarad az előző év és 2009 utolsó negyedévében mért 244, illetve 391 millió euró többlettől, egyúttal a legalacsonyabb 2011-es negyedéves érték - derül ki a jegybank pénteken közzétett jelentéséből. (Legutóbb 2009 első negyedévében mutatott hiányt a mérleg, azóta mindig pluszban volt.)

Nem olyan jó ez

Bár a fizetési mérlegben keletkezett többlet első látásra kedvező, de a mögötte álló folyamatok közel sem azok. A szaldó ugyanis azért pozitív, mert több deviza érkezett az országba, mint amennyi kiáramlott. Ennek hátterében pedig az áll, hogy a külföldi felvevőpiacoknál nagyobb mértékben csökkent a magyarországi kereslet, a belső fogyasztás. Ha élénkülni kezd a gazdaság, és felpörög a lakossági fogyasztás, amire az idén kevés esély van, akkor a folyó mérleg újból a negatív tartományba kerülhet.

A friss jegybanki jelentés szerint a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség 835 millió euró - 254 milliárd forint - volt. Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaságnak nagyobb követelése volt a külfölddel szemben, mint amennyi tartozása a múlt év utolsó negyedében, vagyis finanszíroztuk a külföldieket.

Tovább nő

A fizetési mérleg többletet jövőre is tovább nőhet. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője úgy látja, hogy bár a nettó exporttöbblet negyedévről negyedévre csökkent 2011-ben, az első negyedév még 1,3 milliárd eurós többletet, azt utolsó negyedév 795 milliós többletet mutatott, a tendencia idén megfordulhat. Véleménye szerint a költségvetési szigorítás nyomán mind a háztartások fogyasztása, mind a beruházások visszaesnek, s ez az importkeresletet visszavetheti, miközben az export emelkedhet.

Idén az Erste Bank 2,5 milliárd euró többletet vár a fizetési mérlegben, s nem elképzelhetetlen a 3 milliárdos többlet sem - közölte az elemző.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője 2012-ben ennél kisebb, 1,8 milliárd euró többletre számít a folyó fizetési mérlegben, de mint fogalmazott "ez óvatos becslés". Jövőre a többlet meghaladhatja a 2 milliárd eurót.

Igen meglepő mozgásokat mutatott a pénzügyi mérleg - jelezte Suppan Gergely. Miközben közel 5 milliárd eurónyi közvetlen tőke érkezett az országba, a külföld felé nyújtott hitelek révén ebből mintegy 3 milliárd euró el is hagyta az országot. Ebből 2,5 milliárd beérkező, illetve 2,7 milliárd euró kimenő tőke egy cégcsoporthoz tartozó úgynevezett átfolyó tőke volt. Ezt leszámítva a közvetlen tőkebeáramlás mintegy 2,5 milliárd euró lehetett - tetet hozzá a Takarékbank vezető elemzője.