Egy napja maradt tizenhatezer rokkantnyugdíjasnak

Vágólapra másolva!
Még több mint 16 ezer rokkantnyugdíjas nem jelentkezett be felülvizsgálatra a nyugdíjbiztosítási igazgatóság területi kirendeltségeihez - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pénteken. A jelentkezési határidő március 31-én jár le.
Vágólapra másolva!

A mintegy 196 ezer rokkantnyugdíjas közül 179 427-en fordultak eddig az intézményhez, noha minden érintettet levélben tájékoztattak. A bejelentkezést elmulasztók ellátásának folyósítását május 1-jétől a nyugdíjfolyósító igazgatóság megszünteti. Abban az esetben, ha valaki elmulasztja a határidőt, igazolási kérelem terjeszthető elő.

Közölték azt is, hogy a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal 2012 első két hónapjában 6676 vizsgálatot végzett el; 1224 embert minősítettek "nem megváltozott munkaképességűnek", további 1194-et rehabilitálhatónak.
Korábban már több érdekvédelmi szervezet is arra kérte az érintetteket, idejében adják be felülvizsgálati kérelmüket.

A január elsejétől érvényes jogszabály-módosítás értelmében március 31-éig az 57 évesnél fiatalabb, korábban 3-as kategóriájú rokkantnyugdíjasoknak kell bejelentkezniük felülvizsgálatra a nyugdíjbiztosítási igazgatóság területi kirendeltségeihez.

A vizsgálatokra most csak jelentkezni kell, az újraminősítést 2013 végéig végzik el. A felülvizsgálat eredményeképpen lesznek, akik tovább kapják majd a mostani ellátást, lesznek, akik csökkentett ellátást kapnak, és lesznek olyanok is, akikről azt állapítják meg, hogy rehabilitálhatóak; nekik a rehabilitáció után, míg azoknak, akikről kiderül, hogy munkaképesek, haladéktalanul vissza kell térniük a munkaerőpiacra.