A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága a napokban vádemelési javaslattal fejezett be egy nyomozást, amelyet bűnszervezetben elkövetett, több mint 240 millió forint adócsalás, valamint 162 millió forint értékű pénzmosás, továbbá más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt indított - közölte az adóhatóság vasárnap.

A NAV közleménye szerint egy közismert kiskunfélegyházi vállalkozó által működtette a számlagyárat, amely Bács-Kiskun, Csongrád, Pest, Tolna, Veszprém és Zala megyei gazdasági társaságoknak állított ki fiktív számlákat. A bűnszervezet jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő vezetőjével szemben vádemelést javasolnak a pénzügyi nyomozók adócsalás, pénzmosás és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A számlagyár 23 gazdasági társaság nevében, mintegy száz vállalkozás számára állított ki nagyjából 2500, főként alkatrészekről, műszaki berendezési tárgyakról, építési munkákról, ruhaneműkről szóló fiktív számlát. A megrendelők rendszeresen a fiktív számlák összegét átutalták a számlázó társaság bankszámlájára, a pénzt több személy készpénzben felvette, és átadta a számlagyár irányítójának, aki a pénzből megtartotta saját jutalékát, a többit pedig visszajuttatta a feladónak. A vállalkozások áfa- és társaságiadó-fizetési kötelezettségüket csökkentették így.

A bűnszervezet vezetőjét és társait munkavállalóként bejelentették a számlagyári társaságoknál, hogy munkabér címén kiugróan magas összegeket tudjanak felvenni. A munkabérből származó jövedelmüket szja-bevallásukban feltüntették, de adófizetési kötelezettségüknek csak minimális részben tettek eleget, így akarták az adócsalásból származó pénzt tisztára mosni.

A pénzügyi nyomozók az érintett társaságoknál adóellenőrzést, a bűnszervezet fejénél pedig vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeztek, és 250 millió forintot azonnal zároltak a költségvetésnek okozott kár biztosításaként. A feltárt bűncselekmények bűnszervezetben történő elkövetése miatt a törvény akár 16 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi.