Adót emelt és engedett el a parlament

Vágólapra másolva!
A Budapest Airport tulajdonosának nyakába több mint háromszorosára emelkedő adót varrtak, és biztosították, hogy a háziorvosoknak ne kelljen építményadót fizetniük. Jól járnak a temetők is.
Vágólapra másolva!

A parlament hétfőn egy törvény keretében hatalmas adóemelésről és bizonyos csoportoknak adókedvezmény biztosításáról is döntött.

Az Országgyűlés két ponton is módosította a helyi adókról szóló törvényt Kósa Lajos és Dancsó József fideszes képviselők javaslatára. A jogszabály biztosítja a háziorvosok, gyerekorvosok és fogorvosok számára, hogy ne kelljen építményadót fizetniük a rendelőjük után, amiben nem magánrendelésen fogadják a betegeket. Tavaly év végéig ők és a többi, egészségügyi ellátást biztosító orvos és gyógyszertár mentesültek az építményadó alól, azonban az év elején életbe lépett adócsomag megnyitotta az utat ahhoz, hogy az önkormányzatok bárkit megadóztassanak közülük. Most ezt az adómentességet állítja vissza a Kósa-féle törvény egy korlátozott körre, a házi- és gyerekorvosokra, valamint fogorvosokra.

Ennek az az indoka, mondta el Kósa az [origo] kérdésére, hogy az állam pár évvel ezelőtt arra ösztökélte ezt a kört, hogy "menjen ki az állami rendelőintézetekből", magáningatlanban alakítson ki rendelőt, amihez kedvezményes hitelt nyújt az állam. A rendelőben ugyanazokat a pácienseket látja el a háziorvos, akiket eddig az állami intézményben levő rendelőben, akiknek az ellátásért ugyanúgy nem kell fizetni, mert azt a társadalombiztosítás állja. "Méltánytalan lenne, hogy most megadóztatnák ezeket az orvosokat" - mondta Kósa.

A három bekezdésből álló törvény második bekezdése több mint egymilliárd forint adóterhet var a Budapest Airport tulajdonosának nyakába. A reptér üzemeltetőjének tavaly is kellett telekadót fizetnie, de egy év végi huzavona után úgy lépett hatályba január elsején az adótörvény, hogy a Hochtief mentesült volna a telekadó-fizetés alól. A kormányoldal most észbe kapott, és a helyiadó-törvény módosításával visszaállítják az adókötelezettséget, ráadásul az adót a korábbi több mint háromszorosára növelnék.

A Kósa és párttársa, a fővárosi városháza egyik alelnöke, György István az utolsó pillanatban egy újabb módosítást is benyújtottak a törvényjavaslathoz, amely a temetőknek telekadó-mentességet biztosít.

Az adóemelések és adókönnyítések május 15-én lépnek hatályba.