A portugálok 5 milliárd eurót kapnak az IMF-től

Vágólapra másolva!
Jól teljesít Portugália, a költségvetési takarékossági pályáról nem tért le, ezért az IMF újabb hitelrészletet szavazott meg neki.
Vágólapra másolva!

Több mint 5 milliárd eurós hitelt hagyott jóvá az IMF Portugáliának, mert az ország, mint a Valutaalap közleményéből kiderül, jól teljesített, a gazdasági kiigazítás sínen van. A mostani 5,17 milliárdos összeggel együtt eddig Portugália 18,6 milliárd eurót kapott az IMF-től a hároméves program keretében. Összesen egyébként 27,6 milliárd eurós segítséget nyújthat a Valutaalap a nehéz helyzetben levő portugáloknak, amit az EU is kiegészít egészen 78 milliárd euróig.

A költségvetési kiigazítást megfelelőnek ítélte az IMF, és az idei költségvetési célokat is elérhetőnek látja a nemzetközi szervezet.

Portugália évek óta gyenge lábakon áll, a 2008 őszén kipattant világgazdasági válság - a többi dél-európai uniós országhoz hasonlóan - a portugálokat is roppant nehéz helyzetbe hozta, mert a felduzzadt államadósság a megemelkedett kamatok, állampapír-piaci hozamok miatt nehezen kezelhető, és csak szigorú költségvetési gazdálkodás esetén van esély arra, hogy a befektetők hajlandóak legyenek továbbra is finanszírozni az országot. A nehézségek miatt közbe kellett lépnie az IMF-nek és az EU-nak.