Feljelentést tett az LMP a Malév felszámolása miatt

Vágólapra másolva!
Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett szerdán a Lehet Más a Politika (LMP) a Malév felszámolása miatt - közölte a Teve utcai rendőrszékház előtt tartott sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor parlamenti képviselő. Az ellenzéki párt csődbűntettet, csalást, valamint hűtlen vagy hanyag kezelést sejt az ügyben.
Vágólapra másolva!

A feljelentést ismeretlen tettes ellen tették, az ügyben a cég vezetése, illetve az államot mint tulajdonost képviselő kormányzati szervek lehetnek érintettek - mondta Scheiring Gábor. A politikai felelősség pedig egyértelműen a kormányé, így azt Orbán Viktor kormányfőnek kell viselnie - tette hozzá.

Scheiring Gábor kijelentette, már akkor jó eséllyel lehetett tudni, hogy a Malév fizetésképtelenné válik és felszámolás elé néz, amikor az EU elmarasztalta a magyar államot a cégnek nyújtott versenyellenes támogatások miatt. Ennek ellenére az ésszerű gazdálkodás elveivel ellentétben tovább folytatták a veszteséges tevékenységet, ami az LMP szerint kimeríti a csődbüntett gyanúját - mondta a képviselő.

Scheiring szerint a csalás gyanúja azért áll meg, mert az uniós döntés után a Malév továbbra is értékesített repülőjegyeket, amivel megkárosította a vásárlókat.

Már korábban is látszott, hogy a Malév gazdálkodása fenntarthatatlan és új üzleti tervre van szükség, de az Orbán-kormány két éven keresztül nem készítette el azt - folytatta a képviselő, aki szerint ez minimum hanyag kezelésnek számít, de "felmerül az is, hogy célzott volt a Malév csődbe juttatása". Ez utóbbi pedig felveti a hűtlen kezelés gyanúját - jelentette ki.

Megjegyezte azt is, hogy a bíróság a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t jelölte ki a felszámolás lebonyolítására, ugyanakkor "érthetetlen módon képbe került Varga Jenő mint felszámolóbiztos".

Erről február közepén megjelent cikksorozatában az Átlátszó.hu is írt. A portál szerint kimutatható kapcsolat van a Malév állami felszámolója által kijelölt felszámolóbiztos és a légitársaság ellen a felszámolási eljárást kezdeményező cég tulajdonosa között, ráadásul a felszámolóbiztos egyik cégének végelszámolója ráadásul éppen az őt megbízó állami tulajdonú kft.