Júliustól napon belül tudunk utalni

Vágólapra másolva!
Folyamatosan zajlik a felkészülés a hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztésére, a napközbeni átutalás július 1-i bevezetésére - írja a Magyar Nemzeti Bank. Négy órán belül a címzett megkapja a pénzét. A rendszert jelenleg az éles üzemnek megfelelő forgalommal tesztelik.
Vágólapra másolva!

A hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztése 2010 júliusában indult azzal a céllal, hogy a hazai pénzforgalmi szolgáltatók 2012. július 1-től képesek legyenek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a jelenlegi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez. Az elmúlt közel két évben az érintett szereplők (GIRO Zrt., hitelintézetek, MNB) folyamatosan fejlesztették a rendszereket annak érdekében, hogy az ügyfelek hibamentesen működő, magas színvonalú szolgáltatást kapjanak.

A vállalkozásoknak így elég lesz a határidő napján befizetniük az adót, a számla lejártakor kifizetniük a szállítóikat, és ha partnerük nekik utal, már aznap fel is tudják használni a beérkező pénzt.

A GIRO Zrt. és a bankok felkészülése folyamatos. Jelenleg már nemcsak az éles üzemnek megfelelő ellenőrzés zajlik, de sor került teljesítménytesztekre (amely során napi csúcsforgalommal tesztelik a rendszert), illetve az üzletmenet egy részének modellezésére is. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy július 1-től zökkenőmentes lesz az átállás a napközbeni átutalás rendszerére, írja a jegybank.

E korszerűbb rendszer jelentős előnyöket biztosít majd a lakosság és a vállalatok számára egyaránt. Elegendő az esedékesség napján utalni, és az adott összeget ugyanazon a napon belül további fizetésekre is fel lehet majd használni. Ezen kívül az ügyfelek egy átutaláshoz kapcsolódóan a jelenleginél több adatot tudnak közölni és fogadni, amely főleg a vállalatoknak kedvező.

A jegybank honlapján mától elérhető a napközbeni átutalással kapcsolatos Gyakran Ismételt Kérdések és Válaszok (GYIK) jelentősen bővített gyűjteménye, amelynek célja, hogy széleskörű tájékoztatást nyújtson a pénzforgalmi szolgáltatók ügyfelei számára az átállással kapcsolatban. A GYIK-ot a projektben résztvevő intézmények is közzéteszik.