Nem kell már sokáig várni a zöldbankra

2012.04.04. 16:30

Több tízmilliárd forintnyi forrással segítheti az agrár-hitelintézet a mezőgazdasági, környezetvédelmi beruházásokat, családi gazdaságokat, fiatal gazdákat.

Belátható időn belül létrejöhet az agrárbank Magyarországon a kormány szerdai ülésén hozott döntés eredményeként - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kabinet ülését követően.

A kormány döntése szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) április 30-ig a kormány elé terjeszti a koncepciót, amelynek alapján létrejöhet az úgynevezett zöldbank, amelynek feladata a mezőgazdasági, erdészeti, természet- és környezetvédelmi célú beruházások forráshoz juttatása, az ágazat cégeinek finanszírozása.

Fazekas Sándor jelezte: a bank alapítói köréről és a pénzintézet alaptőkéjéről még nem hoztak döntést, ezekről a koncepció kidolgozását követően határoznak. Elmondta ugyanakkor, hogy az agrárbank forráskerete több tíz milliárd forintra rúg majd.

A létrehozandó agrárbank nagy figyelmet fordítani majd a családi gazdaságok és a fiatal gazdák segítésére. Erre vonatkozóan a tárcának már kész elképzelései vannak. A korábbi társadalmi viták során ugyanis körvonalazódtak azok az elképzelések - támogatások, kedvezményes hitelkonstrukciós formák -, amelyekre szükség van.

A tárcavezető aláhúzta: az agrárbank sokkal közvetlenebb kapcsolatban lesz az ágazattal, mint a sokszínű pénzügyi portfólióval rendelkező, más területeken is működő bankok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK