Állami ülések kerülnek a Suzukikba

Vágólapra másolva!
Évente 2,5 milliárd forintos árbevételt hozhat a nemrég többségi állami tulajdonba került Rábának az a megállapodás, amelynek keretében a társaság alkatrészüzletága hátsó ülésvázakat és -huzatokat, valamint fejtámlahuzatokat gyárt a Suzuki új generációs modelljébe - közölte a Rába a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
Vágólapra másolva!

A hat évre szóló beszállítói jogot a Suzuki-ülésrendszerekért felelős Magyar Toyo Seat Kft.-től nyerte el a Rába Járműipari Alkatrész Kft. Az új járműtípusba beépítendő ülésvázakat, -huzatokat és fejtámlahuzatokat a móri üzem szállítja.

A Rába részvényeire tavaly év végén felvásárlási ajánlatot tett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Az Államadósság-csökkentő Alapban lévő 15 százaléknyi részvénnyel így az állam részesedése közel 74 százalékra nő a járműgyártó vállalatban. Az ügyletet azonban még nem hagyta jóvá az uniós versenyfelügyelet, egy részvényes pedig bíróságon támadta meg a nyilvános vételi ajánlatot jóváhagyó határozatot.

A szerződés révén a Suzuki számára szállított Rába-termékek köre tovább bővül, teljes egészében lefedve a társaság kompetenciájába tartozó, külső beszállítók által elnyerhető termékportfóliót. A hat évre szóló megállapodás az új modell teljes életciklusára biztosítja a gyártási jogokat a Rábának. Az újonnan elnyert üzlethez egy technológiai korszerűsítési program is kapcsolódik - áll a közleményben.