Az Európai Unió által finanszírozott egységes területalapú (SAPS), valamint egyéb támogatásokkal mintegy 5700 gazdálkodó számára csaknem 20 milliárd forint lehívására nyílik lehetőség Fejér megyében - jelentette be a megyei kormánymegbízott csütörtökön.

Dorkota Lajos hangsúlyozta: ha a huszonötféle jogcímen igényelhető támogatások igénybevételére nem lenne lehetőségük a gazdálkodóknak, többségük csődbe juthatna.

A kérelmeket május 15-ig, kizárólag elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani. Kitöltésükhöz a megyei kormányhivatal 23 fős falugazdász-hálózata, továbbá tanácsadók és technikai közreműködők segítségét vehetik igénybe az érintettek, a megyeszékhelyen kívül Polgárdiban, Lajoskomáromban, Enyingen és Cecén.

Az erős agrárgazdasággal rendelkező térségben a legtöbben a SAPS támogatást igényelhetik, amely összesen több mint 270 ezer hektár után meghaladhatja a 15 milliárd forintot - mondta el Bögyös Zsolt, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei kirendeltségének vezetője. Hozzátette: ez az összeg további 4,5 milliárd forinttal egészülhet ki az egységes kérelem során benyújtható egyéb jogcímek alapján igényelhető támogatásokkal.

Az idén a korábbiak mellett öt új jogcímen is kérhetnek támogatást a gazdálkodók. Igényelhetik a különleges rizstámogatást, a bogyós gyümölcsűek elkülönített támogatását, a mezőgazdasági biztosítási díjhoz nyújtott támogatást, a Natura 2000 erdőterületeken történő gazdálkodási, továbbá az úgynevezett kérődző szerkezetátalakítási támogatást.