A városok feje fölött tárgyalnak az adósságaikról

2012.04.06. 8:52

Az önkormányzatok nélkül tárgyal a kormány a települések adósságairól a bankokkal - értesült a Világgazdaság. A lap szerint az idén nem várhatók tömeges önkormányzati csődök, azonban 2013-ban és 2014-ben a 400 milliárd forintot kitevő devizahitelek nagy részét vissza kell fizetni.

Kihagyja a kormány az önkormányzatokat a tárgyalásokról, amelyeket a bankokkal folytatnak a települési devizahitelek rendezésének helyzetéről - írja a Világgazdaság. A lapnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) megerősítette, hogy sem a kormány, sem a bankok nem tárgyaltak eddig az önkormányzati szövetségekkel a devizahitelekről.

Pedig a kormány és több bank közt zajlik a tárgyalás a települések problémáiról, és a kiszivárgó információk szerint jók az esélyek arra, hogy hamarosan legalább részmegoldás szülessen. Herbert Stepic, a Raiffeisen vezérigazgatója egy nyilatkozatában arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány hozzáállása sokkal konszenzuskeresőbb, mint egy éve volt, "pozitív, építő jellegű" megbeszélések folynak.

A TÖOSZ-elnök mindettől függetlenül úgy véli, hogy az idén tartható marad a települések helyzete, most nem várhatóak tömeges önkormányzati csődök. Véleménye szerint 2013-ra és 2014-re kell felkészülnie a kormánynak és a bankoknak, ekkor kell ugyanis a legtöbbet visszafizetni a devizahitelekből. A devizaadósság a 400 milliárd forintot is meghaladja, Schmidt Jenő azonban azt is hozzátette, hogy emellett van egy 500 milliárd körüli összértékű, rövid lejáratú hitelekből álló tartozás. Ezeket már régen elköltöttek, most pedig néhány havonta meghosszabbítják a lejáratukat.

Az szinte biztos, hogy nem lesznek sokkal könnyebbek a törlesztés feltételei, mint az eredeti szerződésekben. Orbán Viktor korábban azt nyilatkozta, hogy a végtörlesztéshez hasonló megoldási lehetőség nem lesz. Csendben elhalt Lázár János kezdeményezése is, a hódmezővásárhelyi polgármester pedig néhány hónapja még kemény hangvétellel követelte a várost hitelező Erste Banktól, hogy vállalják magukra az árfolyamkockázat egy részét. Azt pedig Schmidt Jenő mondta el, hogy a települési szövetségek helytelenítenék, ha az állam teljesen átvállalná néhány város adósságát. "Ne a jókkal szúrjunk ki" - fogalmazott a TÖOSZ-elnök.

Budapesten a BKV ügyében sikerült a héten megállapodni a bankokkal a héten, de a helyzet más kérdésekben nem felhőtlen, a CET-projekt miatt például az MKB márciusban 7,5 milliárd forintra perelte be a fővárost - írja pénteki számában a Világgazdaság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK