Romlott a külkereskedelmi mérleg

Vágólapra másolva!
A KSH adatai szerint februárban a kivitel értéke 6,3, a behozatalé 9,5 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg 198 milliárd forint aktívumot mutatott, vagyis az előző évihez képest 36 milliárddal romlott.
Vágólapra másolva!

Az idén februárban az import forintértékének növekedési üteme meghaladta az exportét, a behozatal 9,5, a kivitel 6,3 százalékkal bővült a magas bázisidőszaki értékekhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes külkereskedelmi adatokat pénteken.

Februárban az első becslés szerint a kivitel értéke 1930 milliárd forintot (6,605 milliárd eurót), a behozatalé 1733 milliárd forintot (5,915 milliárd eurót) tett ki. Euróban számolva a kivitel, valamint a behozatal értéke szinte nem változott 2011 azonos időszakához viszonyítva.

A külkereskedelmi mérleg 2012 februárjában 198 milliárd forint aktívumot mutatott, ami az egyenleg 36 milliárd forintos romlását jelenti az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A februári kivitel 75,2, a behozatal 71,1 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

Az év első két hónapjában az előzetes adatok szerint a kivitel értéke 3867 milliárd, a behozatalé 3541 milliárd forint volt. A kivitel euróértéke alig, a behozatalé 2,1 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg 326 milliárd forint aktívumot mutatott, ez az egyenleg 26 milliárd forintos romlását jelenti éves összehasonlításban.

A külkereskedelmi többlet 690 millió euróra csökkent februárban az előző évi 860 millió euróhoz képest. Az export 1,2 százalékkal csökkent, míg az import 1,5 százalékkal nőtt, az euróban mért gyorsabb importnövekedés ugyanakkor szinte teljes egészében a cserearányromlásnak köszönhető, így a nettó export továbbra is jelentős szerepet játszhat a GDP-növekedésében - értékelte az adatot Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.