Zűrzavar az IMF-tárgyalások feltételei körül

Vágólapra másolva!
A bírók nyugdíjkorhatára és az adatvédelmi hatóság függetlensége nem előfeltétele a magyar kormány és az IMF közötti tárgyalásoknak - közölte szerdán a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

A Magyarországgal szemben indított három uniós kötelezettségszegési eljárásból kettő nem előfeltétele a Nemzetközi Valutalappal tervezett tárgyalások megkezdésének - mondta szerdán a Dow Jones hírügynökségnek Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára. "Remélem, hogy senki nem akarja összetéveszteni a dolgokat, amelyek nem szükségszerűen kapcsolódnak a hiteltárgyalások megkezdéséhez" - fogalmazott.

A kormány akceptálja, hogy a nemzeti bank függetlenségét érintő eljárás előfeltétel, de álláspontja szerint a másik kettő - a bírók nyugdíjkorhatára és az adatvédelmi hatóság függetlensége - teljesen külön ügy. A kormány jelezte, kész arra, hogy a bírók nyugdíjkorhatárának kérdését az Európai Bíróság elé vigye, ha az Európai Bizottság nem fogadja el az érvelést, miszerint nem diszkriminatív lépésről van szó, sokkal inkább olyan intézkedésről, amely valamennyi közalkalmazottra kihatással van.

"Természetesen nem célunk, hogy bíróságra menjünk, de nem dől össze a világ, ha az ügyek valamelyike a bíróságon végződik"- mondta Győri Enikő. Egy másik Dow Jones interjúban az államtitkár kifejtette: a kormány megteszi azokat a lépéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az államháztartás hiánya a hazai össztermék 3 százaléka alatt legyen. Hozzátette: ezért nem indokolt, hogy az Európai Bizottság szankciókat léptessen életbe az ügyben."Elfogadjuk a bizottság döntését (a kohéziós alapok részleges felfüggesztéséről), de fenntartjuk azt a véleményt, hogy a mi kalkulációink eltérőek lehetnek" - mondta az államtitkár.

Az Európai Bizottság pénzügyi biztosának szóvivője január közepén közölte, hogy az EU-IMF pénzügyi támogatásról szóló tárgyalás megkezdéséhez szükséges lépések között vannak a jegybank teljes függetlenségét, illetve a bíróságok megbízható működését biztosító módosítások. Az EB szóvivője egy szerdai sajtótájékoztatón pedig azt mondta: a Magyarország által kért hitelkeretről tartandó tárgyalás előfeltételei elég világosak: az országnak olyan jogi környezetet kell teremtenie, amely biztosítja a befektetők bizalmát.