Homályosak lettek az EU feltételei

Vágólapra másolva!
A Magyarország által kért hitelkeretről tartandó tárgyalás előfeltételei elég világosak: az országnak olyan jogi környezetet kell teremtenie, amely biztosítja a befektetők bizalmát - mondta szerdai sajtótájákoztatóján Olivier Bailly, az Európai Bizottság (EB) szóvivője. A konkrét feltételeket viszont nem tudta felsorolni.
Vágólapra másolva!

Bailly arra a felvetésre mondta ezt, hogy míg az EB állítása szerint a magyar kormány tisztában van a tárgyalások előfeltételeivel, a kormánypolitikusok többször is ezzel ellentétesen nyilatkoztak. Kedden Martonyi János külügyminiszter jelentette ki az ATV Híradójában, hogy a kormány nem ismeri a hitelmegállapodás előfeltételeit. Andor László szociális ügyekért felelős uniós biztos az Indexen ugyancsak kedden megjelent interjújában közölte, világosak a bizottság elvárásai.

"Úgy ítéljük meg, hogy a befektetői bizalom jelenleg nincs meg, ezért arra biztatjuk a magyar kormányt, hogy tegyen meg mindent a szükséges jogi környezet biztosításához, hogy a befektetők visszatérhessenek, s ezzel enyhüljön a magyar gazdaságra nehezedő nyomást" - mondta Bailly, vélhetően az állampapírpiac magas hozamaira utalva.

A konkrét feltételeket firtató kérdésre a szóvivő azt felelte, nem tud felsorolni "húsz vagy harminc pontot", "általános értelemben" kell a kormánynak megfelelő környezetet biztosítania. Elismerte ugyanakkor, hogy a kötelezettségszegési eljárások, valamint azok a kérdések, amelyeket két külön levélben tett fel Brüsszel a magyar hatóságoknak, "részét képezik az asztalon lévő kérdéseknek".

A szóvivő nem tudta megmondani, hogy mikor készülhet el a magyar kormány által a brüsszeli felvetésekre adott válaszok elemzése, illetve mikor születhet meg ennek alapján a döntés a kötelezettségszegési eljárások további sorsáról. Annyit mondott, hogy legközelebb a jövő héten szerdán ülésezik az Európai Bizottság.

Magyarország tavaly novemberben fordult hitelkeretért a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és az Európai Unióhoz. A szervezet elvileg nem szab előfeltételeket a tárgyalásai megkezdéséhez, a válság során azonban megállapodott az Európai Bizottsággal arról, hogy egyetlen tagállammal sem ír alá hitelszerződést az EB jóváhagyása nélkül.

Olli Rehn pénzügyi biztos az EB januári közleményéhez fűzött véleményében a központi bank teljes függetlenségének biztosítására szólította fel a kormányt, beleértve a vonatkozó jogszabályok, így az új alaptörvény felülvizsgálatát. Pár nappal később kiderült, hogy az EU a bíróságok megbízható működését biztosító módosításokat is a tárgyalások feltételének tekinti. Rehn szóvivője ezt azzal indokolta, hogy a jogbiztonság nélkülözhetetlen a stabil gazdasági fejlődéshez, és ez magában foglalja a bíróság teljes függetlenségét és megbízható működését.