Rákaptak az állampapírra a magyarok

Vágólapra másolva!
Februárban két és fél éves csúcsra nőtt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány, ráadásul a héten újabb, kifejezetten kisbefektetőknek szánt papírokat dob piacra az Államadósság Kezelő Központ - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Hatalmas mennyiségű, csaknem 30 milliárd forintnyi friss pénzt fektetett februárban állampapírba a magyar lakosság - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

A Világgazdaság összeállítása szerint a háztartások állampapír-állománya ezáltal két és fél éve nem látott szintre, 776,2 milliárd forintra emelkedett. Az Államadósság Kezelő Központ statisztikája szerint a kamatozó kincstárjegyek állománya több mint 8 milliárd forinttal nőtt a második hónapban, a postán kapható kincstári takarékjegyeknél is folytatódott a növekedés, az egy- és a kétéves lejáratok összesített állománya meghaladta a 230 milliárd forintot. A Prémium Magyar Államkötvény is kelendő volt, az állomány több mint 13 milliárd forinttal gyarapodott, egy hónap leforgása alatt 168,3 milliárdra.

Az állampapírok iránti érdeklődés megnövekedésében szerepet játszott, hogy az ÁKK igen magas kamatot ad rájuk, az egyik 2015/J jelzésű kötvénynél például az infláció fölött 5 százalékpontos prémium érhető el, ebből az állampapírból a lap szerint már alig van, a 100 milliárd forin­tosra emelt kibocsátási mennyiség szinte teljes egészében elkelt. Ennek is köszönhető, hogy az ÁKK márciusban újabb hároméves lejáratú, inflációt követő kötvényt bocsátott ki, de a 2015/K sorozat kamata már csak 4 százalékponttal szárnyalja túl a pénzromlás ütemét.

A kormány a múlt héten határozatban írta elő, hogy bővíteni kell a kincstári fiókok számát, és az internetes elérést is korszerűsíteni kell, így a meglévő fiókokra nehezedő nyomás valamelyest enyhülhet majd. Szintén a múlt heti határozatban szerepel, hogy az ÁKK-nak április 10-éig ki kell dolgoznia egy, az eddigieknél rövidebb futamidejű lakossági állampapírt, így várható, hogy még ezen a héten újabb, kifejezetten a kisbefektetőknek papírokat dob piacra a kibocsátó.