Kétségesnek látják a frankgyengülést

Vágólapra másolva!
A svájci jegybank lépései nyomán a Deutsche Bank devizastratégái úgy vélik: csökkent a valószínűsége annak, hogy az alpesi deviza gyengülni fog.
Vágólapra másolva!

A svájci jegybank (SNB) nem lépett fel agresszívan az 1,20-as euró/frank árfolyam védelmében, a "passzív" stratégia pedig gyengítette azokat a várakozásokat, amelyek szerint a frank gyengülni fog a közös pénzzel szemben - vélik a Deutsche Bank devizastratégái.

Az intervenció passzív volt, nem pedig aktív, az utóbbi esetben az SNB az euró/frank kurzust nem csupán 1,2-ig, hanem az 1,2-es szint fölé hajtotta volna - írta az ügyfeleknek George Saravelos, a német óriásbank londoni szakembere.

A frank április 5-én 1,19995-ig erősödött az euróval szemben: első ízben azóta, hogy tavaly szeptember 6-án a jegybank bejelentette: nem engedi 1,2 fölé emelkedni a kurzust. Ugyanez négy nappal később megismétlődött, ezután Thomas Jordan, a kormányzótanács alelnöke leszögezte: a jegybank készen áll arra, hogy akár "korlátlan" mennyiségű devizavásárlással is szinten tartsa az árfolyamot.

Az SNB stratégiája ahhoz vezethet, hogy azoknak egy része, akik nagy tétet tettek a svájci frank gyengülésére, most felülvizsgálják pozíciójukat - magyarázza Savarelos. Amennyiben elég sokan úgy döntenek, hogy a longra várakozás (azaz a frank gyengülésébe vetett hit) alaptalan, az ahhoz vezethet, hogy az euró/frank sáv még szűkebbé válik, természetesen 1,2 közvetlen közelében. A frank/euró kurzus az idén a Bloomberg adatai szerint 1,21989 és 1,19930 között mozgott. Az 1,2-es padló meghirdetése óta a svájci deviza "leggyengébb" napja tavaly október 19. volt, amikor egészen 1,24736-ig emelkedett a keresztárfolyam.