Kellemes meglepetést okozott a készpénzben úszó Google

Vágólapra másolva!
A vártnál öt százalékkal nagyobb nyereséget ért el az első negyedévben az internetes keresések piacát uraló Google.
Vágólapra másolva!

Az internetes keresőjéről ismert Google a vártnál jobb eredményt ért el az első negyedévben. A most közzétett jelentés szerint a társaság nyeresége a partnereknek kifizetett tételek nélkül 8,1 milliárd dollárra (1814 milliárd forint) rúgott.

Az egy részvényre jutó eredmény 10,08 dollár lett, szemben a Bloomberg által megkérdezett elemzők által várt 9,64 dollárral. A társaság bevételei 10,65 milliárd dollárra emelkedtek: az Egyesült Államokban 22 százalékkal, az USA-n kívüli piacokon pedig 26 százalékkal. A Bloomberg által idézett felmérés szerint az internetes keresés piacán - a mobilos keresésekkel együtt - a Google 76 százalékos részesedést tudhat magáénak.

Felaprózzák a részvényeket

A cég készpénzállománya is növekedett: az előző negyedéves 44,6 milliárd dollárról 49,3 milliárd dollárra. Patrick Pichette, a Google pénzügyi igazgatója arra a kérdésre, miért nem fizet osztalékot a részvényeseknek a cég, azt mondta, hogy a pénzt stratégiai terjeszkedésre szeretnék fordítani, mint amilyen a Motorola mobilüzletágának megvásárlása volt.

Az Equilor piaci kommentárja szerint a Google egyúttal bejelentette, felaprózza részvényállományát. Ennek keretében minden eddigi részvény után egy új jár, utóbbiak azonban egy teljesen új sorozatot alkotnak, amelyek nem tartalmaznak szavazati jogot.