Megtorpant az óriásgazdaság

Vágólapra másolva!
Az elmúlt három év legrosszabb eredményét produkálta az első negyedévben a kínai gazdaság. A GDP így is 8,1 százalékkal bővült.
Vágólapra másolva!

Az előzetes számítások szerint a kínai GDP 1720 milliárd dollárra (387 ezer milliárd forint) rúgott az első negyedévben. A gazdasági növekedés 8,1 százalékra esett vissza az első negyedévben Kínában a tavalyi év utolsó negyedében mért 8,9 százalékról - jelentette az országos statisztikai hivatal pénteken.

A friss adat az elmúlt 11 negyedév - vagyis közel 3 év - legalacsonyabbja, és elmarad a 8,3-8,5 százalékos bővülést prognosztizáló piaci várakozásoknak. Negyedéves összevetésben a kínai gazdaság 1,8 százalékkal növekedett. A GDP-adattal ellentétben a fogyasztás növekedett: márciusban 15,2 százalékkal az előző év azonos időszakához képest, szemben az év első két hónapjában mért 14,7 százalékkal.

A kínai statisztikai hivatal értékelése szerint a növekedés üteme "közepesen gyors" volt a globális gazdasági környezet és a változó hazai feltételek közepette. A negyedéves eredmény összhangban van a korábban már érzékelt tendenciákkal, az export gyengülésével, a romló globális gazdasági környezettel és az egyelőre még lanyha belföldi kereslettel. A statisztikai hivatal szerint a lassulás egyben a makrogazdasági szabályozás eredménye. Gazdasági elemzők egyre inkább azt valószínűsítik, hogy a központi gazdaságirányítás hamarosan a pénzügyi, banki kötöttségeket lazító intézkedésekkel fog a gazdasági növekedésnek szabadabb utat engedni. Ez elsősorban a kötelező banki tartalékráta mértékének csökkentését jelentheti.