Kiütötték az OTP-t

Vágólapra másolva!
Hat százalék feletti esést szenvedett el a bankpapír, a BUX minden régiós részvényindexnél nagyobb mértékben csökkent. A nemzetközi hangulat is elromlott, de magyar okai is vannak az áresésnek.
Vágólapra másolva!

Tekintélyes esést szenvedtek el a magyar részvények a mai kereskedésben. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a régiós mutatók közül messze a legnagyobb veszteséget könyvelte el, 2,8 százalékot csökkent. A nagyobb papírok közül az OTP esett a legnagyobbat, 6,1 százalékos mínuszban zárta a hét utolsó napját. A 3375 forintos záróár több mint három hónapos mélypont. A Mol és az MTelekom-részvények ára 2 százalékot esett, míg a Richter 0,3 százalékkal lett olcsóbb.

Külföldön is rossz hangulat uralkodik a részvénypiacokon, igaz, valamivel kisebb volt a veszteség. A kereskedés utolsó percében a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 1,12 százalékkal, a frankfurti DAX-30 2,46 százalékkal, a párizsi CAC-40 2,58 százalékkal volt a csütörtöki záró alatt.

A forint viszont viszonylag jól átvészelte a mai napot. Szűk sávban, 296,20-297,70 forint között járt az euró árfolyama, pedig két nappal ezelőtt kis híja volt, hogy átlépje a 300 forintos lélektani szintet.

Az OTP esetében több tényező is szerepet játszhatott a méretes esésben. A sárgacsekk-adó , amelyről Orbán Viktor kormányfő lényegében elismerte, hogy jövőre jön, az egész bankszektort negatívan érintheti, hiába is terhelhetnék át a bankok az ügyfelekre az adót. Az IMF-EU-tárgyalások elkezdése még távolabbinak tűnik, mint pár hete, Orbán Viktor kormányfő mai, a szembenállást élező nyilatkozata miatt. A Portfolio.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy piaci hírek szerint a Deutsche Bank több százezer darabnyi OTP-részvényt értékesített, ez is lejjebb verte a bankpapír árát.

Pesszimista hangulathoz hozzájárult, hogy a vártnál rosszabb lett a friss kínai GDP-adat. A növekedés üteme 8,1 százalékra esett vissza az első negyedévben Kínában a tavalyi év utolsó negyedében mért 8,9 százalékról. A friss adat az elmúlt 11 negyedév - vagyis közel 3 év - legalacsonyabbja, és elmarad a 8,3-8,5 százalékos bővülést prognosztizáló piaci várakozásoknak.

Fokozta a borúlátást, hogy 16 bázisponttal 492 pontra emelkedett a spanyol csődkockázati mutató, az úgynevezett cds felár. A spanyol mutató emelkedése az után következett be, hogy a spanyol jegybank friss jelentése szerint 316,3 milliárd euró hitelt igényeltek az Európai Központi Bank (EKB) likviditási keretéből, ami duplája az előző havinak. Ez azt jelzi, hogy a spanyol bankok nehezen kapnak forrást a nemzetközi piacról.