Az állami sztrádaépítő beperelte a CIB Bankot

Vágólapra másolva!
A Népszabadság szerint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 3,4 milliárd forintot követel a Vegyépszer bankjától.  
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. bíróságon kényszerítené garanciavállalásai teljesítésére a CIB Bank Zrt.-t, a tét majdnem négymilliárd forint - derül ki a Népszabadságból.

A lap azt írja, a Vegyépszer a pénzügyi nehézségei miatt egy évvel ezelőtt csődvédelembe menekült. Munkagépei, emberei, alvállalkozói már 2010-ben levonultak az M86-os és az M9-es autópálya építéséről. A NIF-nél az útépítés folytatása, a CIB Banknál a garanciák lehívása miatt aggódtak, a "vízben hagyott" felek azóta egymásnak estek - áll a cikkben. A Népszabadság értesülése szerint a vita odáig jutott, hogy a NIF beperelte a CIB Bankot, az infrastrukturális fejlesztéseket felügyelő társaság 3,4 milliárd forintot követel a Vegyépszer bankjától.

Az állami cégnél nem kommentálták a lap információit. A CIB-nél nem tagadták, hogy vitájuk a NIF-fel a bíróságra vezetett, a részletekről azonban éppen a bírósági eljárásra hivatkozva nem nyilatkoztak. Nem beszélnek a CIB garanciavállalásairól a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-nél sem. Csupán annyit lehet tudni, hogy az építőipari cég leányvállalata és bankja Romániában is az itthonihoz hasonló helyzetbe került. Egyelőre nincs válasz arra sem, érinti-e a NIF és a CIB elszámolási vitáját, hogy a Vegyépszer március végén egyezséget kötött hitelezőivel. A cégcsoport központi vállalkozása mindenesetre tovább működhet, miután hitelezőit a kialkudott mértékben kifizette - írja a Népszabadság.