Nem érdeki az önkormányzatokat az árfolyamgát

Vágólapra másolva!
Az önkormányzatok nem tolonganak a bankjuknál, hogy átalakítsák korábbi tartozásaikat. Az OTP még egyikükkel sem kötött szerződést a nekik kínált árfolyamgát-rendszerben - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A helyhatóságok és az állam közötti feladat- és forrásmegosztás bizonytalansága miatt nem tolonganak az önkormányzatok pénzintézetüknél, hogy átalakítsák korábbi tartozásaikat - írja a keddi Napi Gazdaság.

A lap megkeresésére az OTP-nél elmondták, az önkormányzati finanszírozási rendszer egyelőre nem ismert átalakításai a helyhatóságokat kivárásra késztetik. A bank egyelőre nem kötött szerződést a február végén bejelentett önkormányzati árfolyamgát-megoldás kapcsán, a második félévben azonban már érdemi elmozdulásra számít a pénzintézet.

Az OTP csak kötvényekre érvényes ajánlata három évre 200 forinton biztosít árfolyamgátat a svájci frankban eladósodott önkormányzatoknak, a rögzített szint feletti rész a háromhavi Bubor plusz 1,5 százalékon kamatozik majd, az alapkövetelés esetében pedig minimum 50 bázispontos kamatfelárat számol fel a pénzintézet.

A Magyar Bankszövetségen belül külön munkacsoport dolgozik megoldási javaslatokon, illetve a pénzintézetek egyedileg is egyeztetnek a településekkel.

Az önkormányzati (kötvény)hitelezés terén piacvezetőnek számító Raiffeisen Bank szerint a települések helyzete eltérő (mint ahogy a hitelek, kötvények kibocsátásának körülményei, a futamidő, az árazás és a biztosítéki rendszer is egyedi), ezért úgy véli, hogy egy egységes, termékszintű megoldás nem is érhetné el a kívánt célt.