Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő még elfogadásuk előtt ki akarja kérni az EU véleményét a kormány által tervezett megszorításokról - értesült az [origo]. Szerdán nem lesz kormányülés sem, bár információink szerint az eredeti tervek szerint ma tárgyalta volna a kormány a több száz milliárdos költségvetési spórolásról szóló terveit. Orbán José Manuel Barrosóval egyeztet, és megpróbálhatja megtudni, mit szól az EU a sárgacsekk-adóhoz.
Vágólapra másolva!

Nem lesz szerdán kormányülés, bár az eredeti tervek szerint a konvergenciaprogramot fogadta volna el mai ülésén a kabinet, és döntött volna a minisztériumokat érintő, 40 milliárd forintos pénzbefagyasztás részleteiről is - tudta meg az [origo] több kormányzati forrástól. A kormányszóvivői irodánál azt mondták, nem halasztásról van szó, mára nem is volt tervezve kormányülés.

Információnk szerint azért nem tartanak ülést, mert a konvergenciaprogram fontos részleteit Orbán Viktor személyesen egyeztetné José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. A program részben azt hivatott alátámasztani, milyen intézkedésekkel éri el a kormány az idei és a 2013-as költségvetési hiánycélját. Ehhez 150, illetve durván 400 milliárd forintos kiigazításra van szükség. Ez úgy jön ki, hogy az Európai Bizottság idénre 3, jövőre 3,6 százalékos GDP-arányos deficitet jósol, a kormány célja pedig 2,5, illetve 2,2 százalék. A különbség forintban mérve az említett 150, illetve 400 milliárd forint.

Orbán rákérdez Barrosónál a sárgacsekk-adóra

A konvergenciaprogramot az április 4-ei kormányülésen már érintették, úgy tudjuk, akkor Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy vázlatot ismertetett a kormánytagokkal. Akkor azt a menetrendet tűzték ki, hogy az április 18-ai kormányülésen magyar és angol nyelven is elfogadják azt, és a hónap végéig kell elküldeni Brüsszelbe.

A dokumentumon már nem kell sokat alakítani, de a véglegesítéssel mégis megvárják Orbán Viktor kormányfő jövő hétfői találkozóját José Manuel Barrosóval. A kormány azt várja a megbeszéléstől, hogy azon kiderül, Brüsszel hogyan fogadná a tervezett kormányzati intézkedéseket - indokolták a csúszást forrásaink.

Ha valaminek nagyon rossz fogadtatása lenne, akkor a kabinet még mindig kitalálhatna valamit egy hét alatt. Addig is a konvergenciaprogramot eljuttatják az utolsó lépcsőig: ma ugyan kormányülésen nem, de a Versenyképességi Tanácson megvitatják a testület tagjai (Matolcsyn kívül tag például a nemzeti fejlesztési miniszter, a közigazgatási miniszter, Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár, valamint a Magyar Fejlesztési Bank elnöke, illetve vannak nem állandó tagok is.) Azt, hogy ma a Versenyképességi Tanács ülést tart, a kormányszóvivői iroda megerősítette.

A kormány és Brüsszel között számos vitás kérdés van, így nem meglepő, ha a kabinet nem akarja ezek számát növelni. A Magyarország ellen indított három kötelezettségszegési eljárás végére egyelőre nem került pont, és a kormány a Magyar Nemzeti Bank függetlenségével kapcsolatos uniós aggályokat sem oszlatta el teljes mértékben, a bank elnökének fizetése és esküje továbbra is nyitva van. A véleménykülönbségek jelentőségét növeli, hogy az IMF-tárgyalások megkezdéséhez az EU jóváhagyására vár a Nemzetközi Valutaalap.

Valószínűleg nem lesz vele gondjuk

A legsúlyosabb kérdés, hogy a kiigazító csomag gerincét képező, Orbán Viktor elmondása szerint is csak jövőre életbe lépő sárgacsekk-adóhoz mit szól Brüsszel. Ahogy azt az [origo] a múlt héten elsőként megírta, az ebből várt bevétel 200 milliárd forint körül is lehet, vagyis a jövő évi költségvetési lyuk felét betömné, de a banki tranzakciók széles körére, a lakossági és vállalati számlamozgásokra, pénzügyi műveletekre is kivetendő adóra az EU-ban még nincs példa, és nem is terveznek ilyent. (Eddig három helyen, Ausztráliában, Brazíliában és Argentínában volt ilyen jellegű elvonás, amellyel kapcsolatban a hétvégén is lázas munka folyt az NGM-ben.)

Az első brüsszeli értékelés alapján mindenesetre úgy tűnik, hogy az EU nem áll az adó útjába, legalábbis ez olvasható ki a Bruxinfó hétfői cikkéből. A portálnak névtelenül nyilatkoztak a bizottság adóügyi főigazgatóságának illetékesei, akik azt mondták a hozzájuk eljutott hírek alapján, hogy a tranzakciós adó magyar változatát nem érheti kifogás, ha az nem minősül második áfának.