Nem fordítottak hátat Spanyolországnak a befektetők

Vágólapra másolva!
A rövid lejáratú kincstárjegyeké után a tízéves spanyol államkötvény hozama is emelkedett csütörtökön, de a kereslet viszonylag magas volt. A spanyol adósságfinanszírozással kapcsolatos félelmek egyelőre nem igazolódtak be.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi, februári értékesítés során kialakult 5,403 százalékos hozamszint a csütörtöki aukción 5,743 százalékra nőtt - ennyivel drágábban hajlandók tíz évre pénzt kölcsönözni a spanyol államnak a befektetők.

Pozitív fejlemény, hogy a tervezett 2,54 milliárd euró értékű állampapírt mind el tudták adni, a tízéves kötvényekre a kereslet a meghirdetettnek majdnem a duplája volt. A kétéves lejáratú papírok átlaghozama pedig még csökkent is kissé, 3,463-ről 3,459 százalékra - számolt be róla a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala. Spanyolország ezzel az idei évre tervezett hitelfelvételnek már a felénél jár, ami azt jelenti, hogy időt nyert.

A spanyol gazdaság gondjai miatt az ország finanszírozási képességével kapcsolatban az utóbbi időben felerősödtek a félelmek. Ezeket a félelmeket támasztotta alá, hogy a külföldi befektetők jelentős spanyol állampapír-állománytól szabadultak meg: februárban a teljes állampapír-állomány 42 százaléka volt külföldi tulajdonban, szemben a tavaly decemberi 50 százalékkal. Most úgy tűnik, a befektetők még nem pánikolnak, de a hozamamelkedés jelzi az aggodalmat. A Rabobank BBC-nek nyilatkozó szakértője is arra hívta fel a figyelmet, hogy "a hitelezők megkérik a támogatás árát".

Az 5,7 százalékos hozamszint már elég közel van a 6 százalékos határhoz, mely fölött az elemzők többsége szerint kérdésessé válik az adósságfinanszírozás fenntarthatósága. Hétfőn a kötvények másodpiacán már 6 százalék fölé ugrott a mutató.

Kedden kincstárjegyeket értékesített a spanyol állam, a 12 és 18 hónapos papírok átlaghozama november óta először emelkedett, jelentős mértékben.