Az EU-t nem zavarná a zenei mamut

Vágólapra másolva!
Mintegy 572 milliárd forintnyi összegért a Sony felvásárolhatja az EMI-csoport zenekiadói részlegét - döntött az EU versenyhatósága. Ezzel a világ legnagyobb zenekiadója jöhet létre, bár több országban még nem bólintottak rá az ügyletre.
Vágólapra másolva!

Az európai versenyhatóság hozzájárulását adta ahhoz, hogy a Sony felvásárolja a EMI-csoport zenekiadói részlegét 2,2 milliárd dollárért (572 milliárd forint). Joaquin Almunia versenyjogi biztos szerint az online zenekiadói üzletágban fennmarad a versenyhelyzet, és biztosított marad a kulturális sokszínűség - számol be a Wall Street Journal üzleti napilap.

Az ügylet jóváhagyása érdekében a Sony azt ígérte, hogy eladja számos zenei katalógusának kiadói jogait, valamint hozzáférhetővé teszi 12 hozzá tartozó művész munkáit (mint Ozzy Osbourne vagy Robbie Williams).

A Sony még az Egyesült Államok, Ausztrália és Brazília versenyjogi hatóságainak jóváhagyására is vár. Ha ők is zöld utat adnak az ügyletnek, a Sony-EMI a világ legnagyobb zenekiadó vállalatává válhat. A riválisok, mint a Warner Music és az Impala arra szólították fel a hatóságokat, hogy akadályozzák meg az ügyelet, mely a Sony-EMI-nek 31 százalékos piaci részesedést biztosítana.

A Sony a napokban a korábban jelzettnek a duplájára rúgó, 520 milliárd jen rekordveszteséget jósoló előzetes adatot tett közzé a 2011/2012-es pénzügyi évre vonatkozóan. A tavalyival együtt a Sony már négy veszteséges évet tudhat maga mögött. A Sony új elnöke 10 ezer fő, azaz az összes alkalmazott 6 százalékának elbocsátásával, az elektronikai üzletág megújításával kívánja ismét növekedési pályára állítani a konszernt és visszaszerezni korábban innovációs éllovasként kivívott nemzetközi rangját.