Helyrebillenthetné a költségvetést egy áfaper

2012.04.20. 12:18

Nem veszíthet, hanem nyerhet 200 milliárd forintot az állam, ha az Európai Bíróság igazat ad neki az Európai Bizottsággal szemben két közlekedési nagyprojekt finanszírozása ügyében.

Csak jól járhat Magyarország azzal a perrel, amely az Európai Bíróság előtt folyik - így foglalható össze a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

A Világgazdaság írt arról pár napja, hogy 200 milliárd forintot kell előteremteni a költségvetésből, ha az Európai Bíróság úgy ítéli meg, hogy egyes közlekedési beruházások áfáját nem lehet uniós pénzből finanszírozni. Az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakaszának megépítése, valamint a Budapest-Kelenföld-Székesfehérvár-Boba vasútvonal átépítése a két szóban forgó projekt.

Az NGM azt írja, hogy Magyarország nem is finanszírozta az áfát ezeknél a projekteknél. Az Európai Bizottság olyan határozatokat hozott, amelyekben a projektek megvalósításával egyetértett, ugyanakkor a vissza nem igényelhető áfa összegét kizárta az uniós forrásból finanszírozható költségek köréből. E határozatokat a kormány az első fokon eljáró Európai Bíróság - mai nevén az Európai Unió Törvényszéke - előtt megtámadta, kérve a le nem vonható áfa finanszírozásának megtiltására vonatkozó rész hatályon kívül helyezését. A kormány álláspontja szerint a közösségi jogszabályok rendelkezéseiből egyértelműen levezethető, hogy a peresített ügyekben a vissza nem igényelhető áfatartalom európai uniós forrásból támogatható költségnek minősül, mivel a kedvezményezett áfalevonásra nem jogosult. Lényeges szempont, hangsúlyozza a szaktárca, hogy a le nem vonható áfa költségeinek európai uniós finanszírozására több példa van.

A kormány a folyamatban lévő eljárás ideje alatt ugyanakkor - összhangban az Európai Bizottság e tárgyú határozataival - a projektek vitatott áfaköltségeire nem számol el európai uniós forrást, ezért semmilyen visszafizetési kockázat nincs. Mindez azt eredményezi, hogy a peresített összegek tekintetében a magyar költségvetés pozitív kockázatot fut. Magyarország számára kedvező kimenetelű döntés esetén így a peresített összeg költségvetési bevételként elszámolható, írja az NGM. Ez esetben egyszerre kerülhet sor az államháztartás egyenlegének további javítására és a felhasznált uniós források összegének növelésére.

Április 18-án, szerdán volt az ügyben tárgyalás a bíróságon, a per folytatódik.