Megemelik a nyugdíjkorhatárt Lengyelországban

Vágólapra másolva!
A lengyel kormány elfogadta a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló törvényjavaslatot, mely 2013-tól szakaszosan 67 évre emeli a korhatárt mindkét nem számára, de lehetővé teszi az 50 százalékos résznyugdíj igénybevételét is - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Donald Tusk miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

A Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) kormánykoalíciója a kompromisszumos törvénytervezet mellett a nyugdíjaztatási kedvezmények csökkentéséről is döntött. Így arról, hogy a katonák, rendőrök, tűzoltók az eddig 15 helyett legalább 25 éves szolgálati idő után, és legkorábban 55 évesen mehessenek nyugdíjba. Ez a változás azonban a már most is szolgáló egyenruhásokra nem vonatkozna - írta internetes oldalán a Reuters hírügynökség.

Tusk a kabinet rendkívüli ülésén elfogadott jogszabályokat a kormány legproblémásabb, de kulcsfontosságú döntésének nevezte, mert a miniszterek is tisztában voltak azzal, hogy "a változásoknak senki sem fog örülni", és "sokakat aggodalmakkal töltenek el". A parlament várhatóan csütörtöki ülésén foglalkozik a kormányzati javaslatokkal.

A miniszterelnök szerint az elfogadott résznyugdíjrendszer nem fenyegeti az állam pénzügyi stabilitását, mert a nyugdíjkorhatár betöltése előtt igénybe vehető 50 százalékos juttatásokat a biztosított nyugdíjtőkéjéből fedezik.