Német remények erősítik az eurót, tartja magát a forint

Vágólapra másolva!
Bő kéthetes csúcsra erősödött pénteken az euró a dollárral szemben, miután a német Ifo-index az esést jósoló elemzőkre rácáfolva - ha csak minimális mértékben is, de - emelkedett, és erősödtek azok a remények is, amelyek szerint a hétvégi G20-IMF-találkozón újabb előrelépés várható az európai adósságválság kezelésében.
Vágólapra másolva!

Az Ifo hétezer cégvezető megkérdezésén alapuló, az üzleti környezet állapotát mutatója indexe áprilisban 109,9-re emelkedett, ami az előző havihoz képest csak 0,1 pontos emelkedés, de így is meghaladja a Bloomberg hírügynökségnek előzetesen nyilatkozó elemzők 109,5-es konszenzusát. "Egy erős Németország nemcsak az eurót támogatja masszívan, de más európai eszközöket is" - idézi a Bloomberg Neil Jonest, a Mizuho Corporate Bank európai igazgatóját.

Japán, Dánia és Svájc is jelezte: részt vesz a Christine Lagarde IMF-vezér által kívánt tőkeemelésben, hogy növeljék a szervezet rendelkezésére álló keretet a jelenlegi 380 milliárd dollár fölé. Lagarde már csütörtökön annak a reményének adott hangot, hogy a keret "jelentős mértékben" emelkedni fog.

"A hét végén további jelzést kaphatunk arra, hogy az IMF és a G20-ak elkötelezettek az európai adósságproblémák megoldásában, ami pozitív hír az euró számára" - nyilatkozta Andrew Salter, az Australia & New Zealand Banking Group devizastratégája.

Az euró/dollár árfolyamot alulról a februárban elért 1,2974 támaszthatja, felülről pedig az 1,3204-es 50 napos mozgóátlag jelenthet ellenállást - írják a Bloomberg szakértői.

Balogh Balázs, az XTB Magyarország elemzője szerint az euró/dollár árfolyam a jövő héten akár 1,327-ig emelkedhet. A szakember a forintot illetően is optimista: ha az Orbán-Barroso-találkozó nem okoz csalódást, akkor az euróárfolyam tartósan 300 forint alatt maradhat.

Pénteken délután 5 órakor egy euró 296,8 forintot, illetve 1,321 dollárt ért a bankközi devizapiacon, az utóbbi kurzus ebben a magasságban utoljára április 4-én járt.